Inne

Polewka rybna

fish-soupJak tam kochani po Sylwestrze? Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś co Was rozgrzeje i będzie idealne dla naszych żołądków po sylwestrowym szaleństwie czyli coś lekkiego i pysznego ;). Zapraszam Was na pyszną zupkę, którą nazwałam „polewką”. Zupa jest bardzo prosta w wykonaniu dlatego gorąco polecam wypróbować przepis! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania:

Składniki:

  • Ryby słodkowodne – ok. 1 kg
  • Duży pęczek włoszczyzny
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • Śmietana słodka
  • Łyżka mąki
  • Żółtko
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ocet do smaku
  • Pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:

Najpierw należy obrać włoszczyznę i włożyć do garnka (w całości). Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, listki laurowe, zalewamy wodą (około 2 litry) i czekamy aż wywar się zagotuje. W tym czasie oczyszczamy rybki. Następnie zakwaszamy octem i wkładamy ryby. Gotujemy zupę aż rybki będą miękkie po czym je wyciągamy. Należy robić to delikatnie aby się nie rozpadły. Układamy ryby na desce do krojenia i pozbawiamy ości. Mięsko z ryb kroimy na mniejsze kawałki. Z wywaru wyciągamy także warzywa i przecedzamy go przez sito. Włoszczyznę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W oddzielnej miseczce łączymy śmietanę z łyżką mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do zupy. Czekamy aż zupa się zagotuje i zdejmujemy z ognia. Następnie należy roztrzepać żółtko z małą ilością zimnej wody, rozmieszać i wlać do wywaru. Do zupy wkładamy także pokrojone mięso ryb. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.

Uwagi:

Możecie wybrać dowolny rodzaj ryb!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: app.tasteofcroatia.org

Dodaj komentarz