Jak tam kochani po Sylwestrze? Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś co Was rozgrzeje i będzie idealne dla naszych żołądków po sylwestrowym szaleństwie czyli coś lekkiego i pysznego ;). Zapraszam Was na pyszną zupkę, którą nazwałam „polewką”. Zupa jest bardzo prosta w wykonaniu dlatego gorąco polecam wypróbować przepis! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania:
Składniki:
- Ryby słodkowodne – ok. 1 kg
- Duży pęczek włoszczyzny
- Listek laurowy
- Ziele angielskie
- Śmietana słodka
- Łyżka mąki
- Żółtko
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Ocet do smaku
- Pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
Najpierw należy obrać włoszczyznę i włożyć do garnka (w całości). Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, listki laurowe, zalewamy wodą (około 2 litry) i czekamy aż wywar się zagotuje. W tym czasie oczyszczamy rybki. Następnie zakwaszamy octem i wkładamy ryby. Gotujemy zupę aż rybki będą miękkie po czym je wyciągamy. Należy robić to delikatnie aby się nie rozpadły. Układamy ryby na desce do krojenia i pozbawiamy ości. Mięsko z ryb kroimy na mniejsze kawałki. Z wywaru wyciągamy także warzywa i przecedzamy go przez sito. Włoszczyznę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W oddzielnej miseczce łączymy śmietanę z łyżką mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do zupy. Czekamy aż zupa się zagotuje i zdejmujemy z ognia. Następnie należy roztrzepać żółtko z małą ilością zimnej wody, rozmieszać i wlać do wywaru. Do zupy wkładamy także pokrojone mięso ryb. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.
Uwagi:
Możecie wybrać dowolny rodzaj ryb!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: app.tasteofcroatia.org