Jeżeli szukacie lekkiego, smacznego i wegetariańskiego dania to trafiliście idealnie :)! Tym razem chciałabym zaproponować Wam przepis 'ratatuj’ czyli coś co powstało z niczego i wszystkiego ;). Jest to nazwa, którą wymyślił mój mąż na smaczne danie na bazie zielonego groszku konserwowego, ryżu i smażonego łososia. Dlaczego? Już tłumaczę. Zdarzają się dni, kiedy totalnie nie mam głowy do zakupów więc jestem zmuszona przygotować obiad z niczego czyli z tego co aktualnie znajduje się w mojej lodówce. Właśnie w taki dzień przyrządziłam danie z rybą i zielonym groszkiem, które tak bardzo smakowało mojej rodzince, że na stałe znalazło się w naszym menu :). Gotując 'ratatuj’ totalnie nie miałam pojęcia jak wyjdzie i czy dobrze łącze składniki ;). Okazało się, że była to trafna decyzja dlatego z przyjemnością podzielę się z Wami przepisem – może komuś się przyda ;).
Czas przygotowania/gotowania: 40 minutach
Składniki:
- Biały ryż – duża szklanka
- Groszek konserwowy – puszka
- Filet z łososia – mały kawałek
- Sos pomidorowy lub przecier
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Filet z łososia opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku z odrobiną soli morskiej gotujemy biały ryż. Pokrojonego łososia wrzucamy na patelnię i smażymy. Po około dziesięciu minutach dodajemy groszek konserwowy i smażymy jeszcze chwilkę. Następnie dodajemy sos pomidorowy, ugotowany ryż i przyprawiamy do smaku.
Uwagi:
Do ryżu polecam wsypać szczyptę kurkumy i curry.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: coconutandlime.com