Tym razem chciałabym zaproponować Wam coś pysznego, lekkiego i bardzo zdrowego :). Ciekawostką w przypadku tego dania będzie to, że nie będzie w nim… ryby ;). Postawiłam na same warzywa i wyszło bardzo smacznie. Oczywiście chętnym polecam usmażyć rybkę lub ugotować na parze jako dodatek do mojej potrawki. Przepis 'wyszedł’ z głowy i z tego co znalazłam w lodówce! Zachęcam do wypróbowania bo jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Ziemniaki – sześć średnich sztuk
- Cukinia – jedna średnia sztuka
- Pieczarki – osiem dużych sztuk
- Papryka czerwona – mała jedna sztuka
- Pomidor – dwie sztuki (najlepiej miękki malinowy)
- Czosnek – dwa ząbki
- Olej z pestek winogron
- Kasza jęczmienna – dwie torebki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na średniej wielkości kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, wrzucamy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek po czym wrzucamy opłukane i osuszone ziemniaki. Smażymy je około 10 minut tak aby uzyskały lekko złoty kolor. W tym czasie zabieramy się za obieranie pozostałych warzyw. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na grube plasterki. Cukinię również myjemy i kroimy w kostkę o podobnej wielkości do ziemniaków. Paprykę myjemy, a następnie kroimy w cienkie i krótkie paski. Pomidorki zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Do ziemniaków dodajemy paprykę i pieczarki. Wszystko dobrze mieszamy i zostawiamy na około 4 minuty. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki, cukinię i przyprawiamy. W tym czasie gotujemy kaszę jęczmienną. Gotowe danie serwujemy z kaszą.
Uwagi:
Chętni mogą dodać cebulkę.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: upieczeni.blogspot.com