W związku z tym, że mamy lato i sezon na pyszną młodą cebulkę rozpoczęty postanowiłam zaproponować Wam super smaczny przepis. Francuska zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami . Na pewno jedliście taką nie jeden raz i wykonanie jej nie jest Wam obce ale nie ma to jak ‘nowy’, urozmaicony przepis. Francuska zupa cebulowa jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Francji i jej bazą jest smażona cebula. Podaje się ją z grzankami i startym żółtym serem. Prawda, że pysznie brzmi? A więc do dzieła kochani!
Czas przygotowania: około godziny
Składniki:
- Cztery duże cebule
- Trzy – cztery ząbki czosnku
- Około litra wywaru mięsnego
- Około 200 ml białego wina
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeży tymianek
- Bagietka
- Ser Gryuere
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w klasyczne piórka. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulę. Dusimy około trzydziestu minut aż cebula zrobi się złota i miękka. Pod koniec duszenia cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy tymianek. Całość podlewamy białym winem i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dolewamy nasz wywar mięsny i gotujemy jeszcze około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę przekrajamy na połowę, skrapiamy olejem z pestek winogron, rozsmarowujemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy świeżym tymiankiem. Wrzucamy do mocno rozgrzanego piekarnika na około dziesięć minut. Zupę nalewamy do miseczek i na wierzch układamy grzanki, które obficie posypujemy serem gryuere. Miseczki wstawiamy na chwilę do piekarnika i zapiekamy. Przepis na francuską zupę cebulową wykonany .
Uwagi:
Jeżeli preferujecie ostrzejszy smak zupy proponuję dodać kilka ziarenek czarnego pieprzu i więcej czosnku.
Smacznego .