Inne

Przepis na francuską zupę cebulową

przepis-francuska-zupa-cebulowaW związku z tym, że mamy lato i sezon na pyszną młodą cebulkę rozpoczęty postanowiłam zaproponować Wam super smaczny przepis. Francuska zupa cebulowa z chrupiącymi grzankami . Na pewno jedliście taką nie jeden raz i wykonanie jej nie jest Wam obce ale nie ma to jak ‘nowy’, urozmaicony przepis. Francuska zupa cebulowa jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Francji i jej bazą jest smażona cebula. Podaje się ją z grzankami i startym żółtym serem. Prawda, że pysznie brzmi? A więc do dzieła kochani!

Czas przygotowania: około godziny

Składniki:

  • Cztery duże cebule
  • Trzy – cztery ząbki czosnku
  • Około litra wywaru mięsnego
  • Około 200 ml białego wina
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeży tymianek
  • Bagietka
  • Ser Gryuere

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w klasyczne piórka. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulę. Dusimy około trzydziestu minut aż cebula zrobi się złota i miękka. Pod koniec duszenia cebulki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy tymianek. Całość podlewamy białym winem i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dolewamy nasz wywar mięsny i gotujemy jeszcze około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę przekrajamy na połowę, skrapiamy olejem z pestek winogron, rozsmarowujemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy świeżym tymiankiem. Wrzucamy do mocno rozgrzanego piekarnika na około dziesięć minut. Zupę nalewamy do miseczek i na wierzch układamy grzanki, które obficie posypujemy serem gryuere. Miseczki wstawiamy na chwilę do piekarnika i zapiekamy. Przepis na francuską zupę cebulową wykonany .

Uwagi:

Jeżeli preferujecie ostrzejszy smak zupy proponuję dodać kilka ziarenek czarnego pieprzu i więcej czosnku.

Smacznego .

Dodaj komentarz