Hiszpanie mają swoje słynne tapas, my mamy przystawki. W jednym i drugim przypadku chodzi o nieduże przekąski podawane zazwyczaj do napojów podczas mniejszych i większych imprez. U nas w Polsce ogromną popularnością cieszą się koreczki, które zawsze znikają w oka mgnieniu. W czym tkwi ich fenomen? Są nie tylko smaczne i proste w przygotowaniu, ale także bardzo wygodne w konsumpcji, co na spotkaniach towarzyskich odgrywa ważną rolę. Koreczki to przekąska na jeden kęs, która nie wymaga zasiadania do stołu, ani używania sztućców. O ile jeszcze do niedawna bardzo popularne były koreczki z żółtym serem i kabanosem, o tyle dziś coraz chętniej eksperymentujemy nie tylko z samą formą kultowego przysmaku, ale także ze składnikami. Co powiecie na koreczki rybne? Moim zdaniem to świetna alternatywa dla opcji z wędlinami. Do ich przygotowania można użyć rybki anchois, łososia lub naszego poczciwego śledzia.
Koreczki rybne – do wyboru, do koloru
To, jak podamy koreczki rybne na przyjęciu, zależy jedynie od naszej fantazji. Osobiście, zamiast zwykłych wykałaczek, lubię używać tych ozdobnych, np. z rozmaitymi nadrukami lub wielorazowych patyczków do koreczków. Na specjalne okazje proponuję użyć eleganckich „szpilek” z wyrafinowanymi zdobieniami. Efekt wow gwarantowany! Dzięki nim nawet bardzo prosta kompozycja będzie prezentować się efektownie.
Jakich składników użyć do koreczków rybnych, poza rybami oczywiście? Tutaj panuje duża dowolność. Jeśli zechcesz przygotować koreczki rybne z łososiem, proponuję połączyć go z koperkiem. Będzie to wyśmienity zestaw. Łosoś doskonale wypada też w duecie z serem feta, listkami bazylii, plastrami ogórka, gęstym serkiem śmietankowym lub twarożkiem. Do łososia pasują także oliwki – zielone lub czarne, jajko na twardo oraz awokado. Z kolei jeśli planujesz koreczki rybne ze śledziem w roli głównej to proponuję dodatkowo użyć korniszonów, czerwonej cebulki i świeżej papryki. Do zrobienia koreczków można też użyć maleńkich rybek anchois. Z czym je połączyć? Na przykład z czarnymi oliwkami.
Czas na przepisy!
To tyle teorii, czas przejść do działania. Poniżej podzielę się z wami kilkoma przepisami na koreczki rybne, które moim zdaniem skradną serca nawet bardzo wymagających smakoszy. Będzie wersja z łososiem, śledziami, anchois i tuńczykiem tak, aby każdy znalazł coś dla siebie.
Koreczki lux – łosoś i feta
Do przygotowania koreczków potrzebujemy sera feta, czarnych oliwek i króla spotkania – łososia w wersji wędzonej. Ser, o ile nie kupiliśmy tego w kostkach, kroimy na niewielkie kosteczki, które posłużą nam za podstawę przekąski. Następnie na ser feta kładziemy kawałek łososia i całość zwieńczamy oliwką. Prosto, szybko i co ważne, wyjątkowo smacznie!
Koreczki z anchois
Do przygotowania tych koreczków niezbędna będzie puszka anchois w oleju, puszka białej cebulki, czarne oliwki, a także mini ogórki konserwowe. I teraz – na wykałaczkę lub szpilkę kolejno nabijamy anchois zwinięty w rulonik, oliwkę, ogórka i cebulkę. Uwaga! Pamiętajcie, że do koreczków używamy wyłącznie bezpestkowych oliwek.
Koreczki ze śledziem
Czas na kolorowe koreczki rybne ze śledzia. Oczywiście można je przygotować na wiele sposobów, ale w towarzystwie czerwonej cebulki, korniszonów i czerwonej lub żółtej papryki smakują naprawdę dobrze. Czasami proste kompozycje są najlepsze. Trzeba tylko pamiętać, że śledzie najpierw moczymy przez kilka godzin w wodzie, aby straciły nadmierną zawartość soli, a dopiero później wykorzystujemy je do koreczków. I tak, zarówno śledzie, jak i paprykę kroimy w kostkę. Ogórka i cebulkę w krążki. Jako podstawę traktujemy śledzia, a następnie na wykałaczkę nabijamy cebulkę, paprykę i korniszona. Gotowe!
Koreczki śledziowe z wędzoną śliwką
Zdaję sobie sprawę z tego, że nietuzinkowe połączenia smakowe nie mają zbyt wielu zwolenników. Większość z nas mimo wszystko ceni sobie klasykę. Czasami jednak warto się odważyć i spróbować czegoś nowego, jak np. koreczki rybne ze śledziem i wędzoną śliwką. Potrzebne będą filety śledziowe, wędzone śliwki, cebulki szalotki, odrobina suszonego tymianku.
Śledzie należy pokroić wzdłuż, na paski, zwinąć w rulon i nabić na wykałaczkę. Następnie na wykałaczkę nabijamy wędzoną śliwkę i szalotkę. Całość oprószamy szczyptą tymianku. Zamiast klasycznej szalotki, można też użyć tej marynowanej.
Koreczki z tuńczykiem i plackami tortilla
I na koniec jeszcze jeden przepis na koreczki rybne. Tym razem gratka dla fanów tortilla. Potrzebujemy puszkę tuńczyka lub nawet dwie, jeśli chcemy zrobić więcej koreczków. Do tego 2-3 jajka, kilka liści sałaty oraz 2 placki tortilla (można kupić gotowe lub upiec własne). Polecam jeszcze majonez, który doda całości fajnego smaku.
Co teraz? Jajka gotujemy na twardo i siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy z jajkami oraz majonezem tak, żeby powstała z tego pasta. Doprawiamy solą lub pieprzem, jak kto lubi. Tortillę dosłownie na chwilę wkładamy do piekarnika lub mikrofali po to, żeby zmiękła i łatwo się formowała. Na placki wykładamy sałatę i pastę z tuńczyka, jajek oraz majonezu. Zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze kawałki i nadziewamy na wykałaczki lub specjalne patyczki. Każdy koreczek można dodatkowo zwieńczyć pomidorkiem koktajlowym – tak dla dekoracji.
Chcecie więcej? Koreczki koktajlowe – łatwe przekąski na imprezę – to właśnie tu znajdziecie wiele innych, niezwykle inspirujących przepisów na proste i efektowne polskie tapas. Fani serów i mięsa również znajdą tam coś dla siebie!