Jak Wam obiecałam postanowiłam 'urozmaicić’ mój mały blog o przepisy nie zawierające ryb czy też owoców morza. Nie jest to mój tzw. konik 😉 ale postaram się dodawać tylko takie, które sama przygotowuję od lat i jestem pewna, że są godne polecenia. Dziś podam Wam przepis na krem z dyni. Przepis ten 'pożyczyłam’ od koleżanki jeszcze z czasów studenckich. W związku z tym, że na studiach jest mało czasu na wszystko (no może z wyjątkiem szalonych imprez 😉 hehe) to gotowanie musiało być magicznie proste i szybkie. Przepis na krem z dyni taki właśnie jest! Zupa jest lekko strawna, baaaardzo smaczna i oczywiście zdrowa! Warto dodać także, że o dziwo jest bardzo sycąca. Zapraszam do wspólnego wykonania przepisu na krem z dyni :).
Czas wykonania: 25 minut
Składniki:
- Jedna duża cebula
- Cztery ząbki czosnku
- Masło
- Pół kilograma dyni
- Około ¾ litra wody
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Zioła; majeranek, lubczyk
- Kminek
- Curry
Przygotowanie:
Na patelnię wrzucamy około 40 g masła i czekamy aż się rozpuści. W tym czasie szatkujemy drobno cebulę i przeciskamy przez praskę czosnek. Całość wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Następnie kroimy dynię w dosyć drobną kostkę i dorzucamy na naszą patelnię. Wlewamy ¾ wody i wszystko razem ładnie dusimy do momentu aż dynia będzie miękka. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżką curry i kminkiem. Zupę przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Na koniec posypujemy poszatkowanym lubczykiem i majerankiem. Serwujemy na ciepło z kromką pieczywa.
Uwagi:
Zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego. W zależności od Waszych upodobań proponuję dodać więcej lub też mniej ziół czy czosnku.
Smacznego :).