Przyszedł czas na kolejny 'nie rybny’ przepis ;). Dziś zapraszam do wykonania bardzo prostego i pysznego przepisu na sos pomidorowy do pizzy. Zapewne większość z Was używa gotową pastę pomidorową, własnoręcznie rozgniecione pomidory bez skórki lub też zwykłego koncentratu pomidorowego. Otóż kochani nic bardziej mylnego! Mój przepis na sos do pizzy jest wyjątkowo prosty i zajmie Wam najwyżej dziesięć minut! Dlaczego sos do pizzy jest taki ważny? Ano dlatego, że może zmienić cały smak pizzy. W mojej opinii koncentrat jest zbyt kwaśny i ostry w smaku, a rozgniecione pomidorki zbyt wodniste. Moja pasta jest idealna bo nie zalewa całego ciasta dzięki czemu nie robi się mokre, a jej smak tylko podkreśla farsz pizzy :). Zapraszam do wspólnego wykonania przepisu na sos do pizzy :).
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Świeże liście bazylii
- Suszone oregano
- Dwa nie duże pomidory 'bawole serca’ (są mięsiste!)
- Cebula
- Kilka ząbków czosnku
- Przyprawa „czubryca”
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
Przygotowanie:
Gotujemy wodę i zalewamy dwa pomidory, aby usunąć skórkę. W tym czasie obieramy trzy ząbki czosnku i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na olej z pestek winogron i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pomidory, które wcześniej kroimy w kostkę. Mieszamy i dodajemy pół łyżeczki czubrycy. Opłukujemy bazylię, osuszamy liście i szatkujemy. Wrzucamy wraz z odrobiną oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chwilkę dusimy i przyprawiamy solą. Smarujemy ciasto pizzy zanim położymy farsz i wstawimy ponownie do piekarnika.
Uwagi:
Możecie dodać więcej lub mniej czosnku czy też bazylii. Wszystko zależy od waszych upodobań! Pamiętajcie jedynie aby dobrze odparować sos aby nie był zbyt wodnisty.
Smacznego :).