Dzisiaj będzie coś z przepisów kuchni polskiej, czyli np. smażony dorsz z surówkami i ziemniaczkami. Co ciekawe, to nie dorsz będzie w centrum uwagi, a… surówki! Surówki są klasycznymi przepisami kuchni polskiej i powinniśmy przykładać do nich większą wagę. Zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych stołach! Są przecież zdrowsze od sałatek i w dodatku bardzo lekkie. Nie wspomnę już o tym, jakie są pyszne :). Jest wiele typowych przepisów kuchni polskiej na tradycyjne surówki tak więc ja podam Wam surówki wg przepisu mojej Babci 🙂 Będą to dwa rodzaje moich ulubionych surówek, czyli przepis na surówkę z młodej białej kapusty i marchewkę z chrzanem. Zapraszam do wspólnego wykonania.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Surówka z młodej białej kapusty:
- Mała biała kapusta
- Jedno słodko winne jabłko
- Dwie marchewki
- Łyżka cukru
- Olej z pestek winogron
- Odrobina soli morskiej
Surówka z marchewki z chrzanem:
- Cztery marchewki
- Jedno duże jabłko
- Chrzan śmietankowy
- Dwie łyżki majonezu
- Łyżka jogurtu greckiego
- Sól morska
Przygotowanie:
Surówka z młodej kapusty:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i przekrajamy na pół. Trzemy całą na tarce tak, aby uzyskać długie cienkie paski. Jabłuszko myjemy i obieramy. Jabłko także ucieramy na tarce, ale tak, aby powstał mus. Umyte i obrane marchewki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy szczyptę soli i łyżkę cukru. Wlewamy olej z pestek winogron i całość porządnie ugniatamy ręką tak aby kapusta puściła delikatny sok.
Surówka z marchewki i chrzanu:
Marchewki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Do startej marchewki dodajemy szczyptę soli. Jabłko podobnie jak marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Całość porządnie mieszamy, dodajemy dwie łyżki majonezu, łyżkę jogurtu greckiego i trzy łyżki chrzanu śmietankowego. Jeszcze raz dobrze mieszamy, smakujemy i ewentualnie dodajemy troszkę soli.
Uwagi:
Jeżeli preferujecie surówkę na ostro proponuję dodać więcej chrzanu, a mniej jogurtu greckiego.
Smacznego :).