Inne

Pstrągi w truskawkach

Co powiecie na pstrąga w… truskawkach? Tak wiem, może połączenie pstrąga z truskawkami nie brzmi zachęcająco ale warto zaryzykować! Sama podeszłam dosyć sceptycznie do tej propozycji jednak po przyrządzeniu byłam zachwycona smakiem :)! Czasami najdziwniejsze połączenia okazują się tymi najsmaczniejszymi ;). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • Pstrągi – 4 świeże sztuki
  • Truskawki – 40 dag
  • Olej z pestek winogron
  • Masło – 3 stołowe łyżki
  • Płatki migdałowe – 4 stołowe łyżki
  • Brandy – łyżka stołowa
  • Sok ze świeżych pomarańczy – 2 stołowe łyżki
  • Skórka z pomarańczy – łyżeczka
  • Cukier puder – łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – szczypta
  • Sól morska

Przygotowanie:

Pstrągi myjemy pod zimną wodą i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 20 minut. Myjemy i obieramy truskawki po czym wrzucamy je do naczynia w którym będziemy mogli je zmiksować. Do truskawek dodajemy cukier puder, skórkę z pomarańczy, szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy i wlewamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej nasmarowaliśmy masłem. Płatki migdałów kruszymy, a następnie obtaczamy w nich pstrągi i smażymy na oleju z pestek winogron oraz odrobinie masła. Usmażone pstrągi wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pstrąga obkładamy pokrojonymi na połówki truskawkami. Rybkę zapiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około siedem minut. Po tym czasie wyciągamy rybkę, skrapiamy ją brandy i zapiekamy jeszcze przez około dwie minuty. Serwujemy na ciepło z brązowym ryżem.

Uwagi:

Chętnym polecam delikatnie polać pstrągi octem balsamicznym!

Smacznego :).

 

Źródło ikony wpisu: obcasy.pl