Dzisiaj chciałabym podać Wam genialny przepis na pyszne śniadanie :)! Chodziło ostatnio za mną coś włoskiego i nie wiedziałam co aż do momentu jak zobaczyłam w pobliskiej piekarni, chrupiące świeże ciabatty! Postanowiłam zaskoczyć moją rodzinkę i przygotowałam smaczne grzanki na sobotnie śniadanie. Mamy z mężem to szczęście, że oboje nie pracujemy w weekendy dlatego sobotnie i niedzielne śniadanie są u nas zawsze bardzo rodzinne :). Zachęcam do sprawdzenia mojego super przepisu na szybkie i wyjątkowo pyszne kanapeczki!
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Ciabatta – dwie sztuki (na dwie osoby)
- Pieczarki – kilka dużych sztuk
- Masło – łyżka do smażenia pieczarek
- Rukola – na grzanki
- Salami – po cztery plasterki na kanapkę
- Ser typu mozzarella – jedna kulka
- Czosnek – dwa ząbki
- Parmezan do posypania
- Sos vinegrette do polania
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pieczarki. Smażymy aż zrobią się miękkie. Ciabatty kroimy na pół i smarujemy masełkiem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie smarujemy nim kanapki. Gotowe grzanki wkładamy do rozgrzanego piekarnika lub otwartego opiekacza z grzałką i czekamy aż grzanki się delikatnie zarumienią. Następnie wyciągamy grzanki i układamy na nich plasterki salami po czym ponownie wkładamy do opiekacza na kilka minut. Ostatnim etapem jest ułożenie na ciabattach pieczarek i na górę plasterki mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na dwie minuty. Na wierzchu układamy listki rukoli i polewamy sosem.
Uwagi:
Polecam do grzanek skosztować tuńczyka w oliwie z oliwek ;)!
Smacznego :).