Nie wiem jak u Was ale w moim domu stosunkowo rzadko jemy… jajecznicę. Trudno mi powiedzieć dlaczego bo zarówno moje dzieciaki jak i mój mąż, lubią jajka. Jest wiele ciekawych sposobów na przyrządzanie jajek. Może być to puszysty omlet z dodatkami, lekka jajecznica, jajko na miękko czy jajko w koszulce. Każda opcja jest dobra i jak jak powszechnie wiadomo, zdrowa. Jajka, wbrew temu co słyszeliśmy przez lata, wcale nie podnoszą poziomu złego cholesterolu dlatego możemy je jeść tak często jak mamy na to ochotę. Ja postawiłam na jajecznicę z łososiem i kurkami. Udało i się zamrozić kilka paczuszek kurek w tym roku więc mogę cieszyć się pyszną jajecznicą całą zimę ;). Przepis bajecznie prosty, a jajecznica w tej wersji niebiańsko (dosłownie!) smaczna.
Jajka, łosoś i kurki
Składniki
- 6 jajek z wolnego wybiegu
- 1 opakowanie wędzonego łososia
- 100 gram kurek
- 1 łyżka masła
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Instrukcje
-
Jajka myjemy pod ciepłą wodą, osuszamy, a następnie wbijamy do miseczki, jajko po jajku i mieszamy widelcem. W ten sposób uda nam się ustrzec przed wbiciem zepsutego jajka do pozostałych.
-
Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki w zależności od tego jakie mamy preferencje.
-
Na rozpuszczone masło wrzucamy umyte i pokrojone grzyby. Podsmażamy chwilkę i wlewamy roztrzepane jajka. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy pocięte kawałki łososia i chwilkę smażymy.
-
Serwujemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Uwagi:
Chętni mogą dodać do jajecznicy serek śmietankowy, brie lub odrobinę śmietany.
Osoby, które nie przepadają za łososiem mogą go zastąpić kurczakiem lub w ogóle wyrzucić z przepisu ;).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: recipes.sparkpeople.com