Ryby Świata – blog kulinarny, przepisy, porady

Pyszna, lekka sałatka wiosenna

zdjęcieByliśmy z mężem ostatnio na przyjęciu urodzinowym naszych znajomych. Bawiliśmy się tak dobrze, że do domy trafiliśmy tuż przed czwartą! Bardzo mile wspominamy tą 'małą’ imprezkę ;). Dzisiaj koleżanka podesłała mi zdjęcia z imprezy i o mało nie spadłam z fotela podczas ich oglądania! Praktycznie na każdym zdjęciu wyszłam fatalnie. I wcale nie wymyślam!!! Załamana zapytałam męża co myśli i niestety on również przyznał, że zaokrągliłam się 'tu i ówdzie’. Oczywiście w jego oczach (jak to ładnie powiedział) nadal jestem piękna, a teraz nawet jeszcze bardziej kobieca. Miłe to ale dobrze wiem, że w ten sposób postrzega mnie tylko on… . Natychmiast postanowiłam przerzucić się na wiosenną dietę. W końcu zaraz mamy lato i chyba strój kąpielowy to nie byłby dobry pomysł w moim obecnym stanie ;). W związku z moją dietą postanowiłam zaproponować Wam kilka ciekawych przepisów na coś pysznego i dietetycznego. Osobiście bardzo lubię sałatki i dzisiaj podam Wam przepis na moją ulubioną.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

Sos:

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sos do sałatki. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy i smakujemy. Jeżeli czegoś brakuje, dodajemy wg własnego uznania. Gotowy sos wkładamy do lodówki. Do salaterki wrzucamy podarte liście sałaty lodowej. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do salaterki. Dodajemy pokrojony w kostkę ogórek oraz wsypujemy kukurydzę. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wszystko polewamy sosem. Serwujemy z chrupiącymi i ciepłymi grzankami, chyba, że jesteście na diecie… – wówczas zapominamy o grzankach i wcinamy tylko sałatkę ;).

Uwagi:

Możecie dodać inne warzywa wg własnego uznania.

Smacznego :).

Exit mobile version