Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami autorskim przepisem na pyszne leczo z ziemniakami i cukinią. Dostałam od teściowej dużą cukinię, cebulę i pomidory z działki jej koleżanki więc postanowiłam przyrządzić pyszną potrawkę. W końcu nie ma nic pyszniejszego jak jedzonko przygotowane ze świeżych i zdrowych produktów! W domu, w szafce znalazłam także ziemniaki więc szybko wymyśliłam danie dnia ;). Zapraszam do wspólnego wykonania.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Ziemniaki – ¾ kg
- Olej z pestek winogron
- Cebula – 1 duża sztuka
- Zielona czubryca
- Cukinia – 1 średnia sztuka
- Pomidory – 2 duże sztuki
- Czosnek – dwa ząbki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na kuchenkę kładziemy patelnię i rozgrzewamy olej z pestek winogron (nie żałujmy oleju). W tym czasie obieramy ziemniaki i cebulę. Ziemniaki kroimy na średniej grubości pół księżyce, a cebulę w grubszą kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy około piętnaście minut. Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się pestek i miękkiego środka, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do ziemniaków z cebulą. Zanim dodamy cukinię należy sprawdzić czy ziemniaki są już usmażone! Wszystko mieszamy i posypujemy zieloną czubrycą. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałeczki i dodać do reszty. Całość jeszcze raz mieszamy, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przykrywamy pokrywką. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Serwujemy z pajdą świeżego chleba.
Uwagi:
Uważajcie aby nie rozgotować cukinii!
Smacznego :).
Kuchenki
Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami autorskim przepisem na pyszne leczo z ziemniakami i cukinią. Dostałam od teściowej dużą cukinię, cebulę i pomidory z działki jej koleżanki więc postanowiłam przyrządzić pyszną potrawkę. W końcu nie ma nic pyszniejszego jak jedzonko przygotowane ze świeżych i zdrowych produktów! W domu, w szafce znalazłam także ziemniaki więc szybko wymyśliłam danie dnia ;). Zapraszam do wspólnego wykonania.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
Ziemniaki – ¾ kg
Olej z pestek winogron
Cebula – 1 duża sztuka
Zielona czubryca
Cukinia – 1 średnia sztuka
Pomidory – 2 duże sztuki
Czosnek – dwa ząbki
Sól morska
Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na kuchenkę kładziemy patelnię i rozgrzewamy olej z pestek winogron (nie żałujmy oleju). W tym czasie obieramy ziemniaki i cebulę. Ziemniaki kroimy na średniej grubości pół księżyce, a cebulę w grubszą kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy około piętnaście minut. Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się pestek i miękkiego środka, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do ziemniaków z cebulą. Zanim dodamy cukinię należy sprawdzić czy ziemniaki są już usmażone! Wszystko mieszamy i posypujemy zieloną czubrycą. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałeczki i dodać do reszty. Całość jeszcze raz mieszamy, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przykrywamy pokrywką. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Serwujemy z pajdą świeżego chleba.
Uwagi:
Uważajcie aby nie rozgotować cukinii!
Smacznego :).