Inne

Pyszne śledzie na zbliżającą się zimę

ŚledźWielkimi krokami zbliża się zima w związku z czym mam coraz większą ochotę na pyszne… śledzie :)! Mama jednego z moich dzieciaczków w przedszkolu podrzuciła mi rewelacyjny przepis na pyszne śledzie, którym z chęcią się z Wami podzielę. Na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów na tą rybkę ale mam nadzieję, że ten również się Wam spodoba! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania: 15 minut + moczenie śledzi w mleku

Składniki:

  • Płaty śledziowe – 6 sztuk
  • Majonez – ½ słoiczka
  • Śmietana kwaśna – ½ szklanki
  • Ziele angielskie – 5 ziarenek
  • Majeranek
  • Cebula czerwona – 2 sztuki
  • Jabłka winne – 2 sztuki
  • Korniszonki – 2 sztuki
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
  • Szczypta cukru
  • Świeży koperek – ½ pęczka

Przygotowanie:

Płaty śledziowe moczymy w mleku. W tym czasie myjemy i kroimy świeży koperek. W miseczce łączymy śmietanę z majonezem i dobrze mieszamy. Na desce rozgniatamy ziarenka ziela angielskiego i dodajemy do śmietany z majonezem. Wrzucamy także koperek oraz bardzo drobno pokrojone w kosteczkę korniszony. Całość mieszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie obieramy czerwoną cebulę i kroimy w cienkie talarki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki (usuwamy środek i pestki!). Na dużym półmisku układamy płaty wymoczonych śledzi. Pomiędzy płatami układamy plasterki czerwonej cebuli oraz ćwiartki jabłek. Wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy natką świeżej pietruszki lub cytryną. Serwujemy ze świeżym i chrupiącym pieczywkiem :)!

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do sosu przeciśnięty przez praskę czosnek!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu:

Dodaj komentarz