Wielkimi krokami zbliża się zima w związku z czym mam coraz większą ochotę na pyszne… śledzie :)! Mama jednego z moich dzieciaczków w przedszkolu podrzuciła mi rewelacyjny przepis na pyszne śledzie, którym z chęcią się z Wami podzielę. Na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów na tą rybkę ale mam nadzieję, że ten również się Wam spodoba! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania: 15 minut + moczenie śledzi w mleku
Składniki:
- Płaty śledziowe – 6 sztuk
- Majonez – ½ słoiczka
- Śmietana kwaśna – ½ szklanki
- Ziele angielskie – 5 ziarenek
- Majeranek
- Cebula czerwona – 2 sztuki
- Jabłka winne – 2 sztuki
- Korniszonki – 2 sztuki
- Sól morska
- Pieprz czarny
- Szczypta cukru
- Świeży koperek – ½ pęczka
Przygotowanie:
Płaty śledziowe moczymy w mleku. W tym czasie myjemy i kroimy świeży koperek. W miseczce łączymy śmietanę z majonezem i dobrze mieszamy. Na desce rozgniatamy ziarenka ziela angielskiego i dodajemy do śmietany z majonezem. Wrzucamy także koperek oraz bardzo drobno pokrojone w kosteczkę korniszony. Całość mieszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie obieramy czerwoną cebulę i kroimy w cienkie talarki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki (usuwamy środek i pestki!). Na dużym półmisku układamy płaty wymoczonych śledzi. Pomiędzy płatami układamy plasterki czerwonej cebuli oraz ćwiartki jabłek. Wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy natką świeżej pietruszki lub cytryną. Serwujemy ze świeżym i chrupiącym pieczywkiem :)!
Uwagi:
Chętnym polecam dodać do sosu przeciśnięty przez praskę czosnek!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: