Inne

Pyszne sushi z ogórkiem i śledziem

Zrzut ekranu 2015-05-31 o 13.52.57Mieliście może okazję jeść sushi z… ogórka i śledzi? Jeżeli nie to koniecznie musicie wypróbować mój przepis :)! Byliśmy z mężem na kolacji imieninowej jego kuzynki i na przystawkę dostaliśmy niesamowite sushi śledziowe! Bardzo smaczne, a dla zachęty powiem tylko, że powinno smakować zarówno tym, którzy nie przepadają za tradycyjnym sushi. Dodatkowo przygotowanie takiego śledziowego sushi jest zdecydowanie prostsze i znacznie szybsze :). Zapraszam do wspólnego przygotowania :)!

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Długi, świeży ogórek – jedna sztuka
  • Płaty śledziowe typu matias – 5 sztuk
  • Czerwona cebula – ½ sztuki
  • Musztarda sarepska – 1 łyżeczka
  • Kwaśna śmietana – 1 łyżka stołowa
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Natka świeżej pietruszki

Przygotowanie:

Ogórka należy umyć, osuszyć i obrać w taki sposób aby na jego powierzchni zostawić około pół centymetrowe paski skórki. Będzie to tworzyło bardzo ładny efekt. Następnie należy pokroić ogórka na mniejsze kawałki. Kawałki ogórka będą stanowiły naszą bazę dlatego powinny być grubsze – około dwa centymetry. Z każdego kawałka należy wydrążyć miąższ w taki sposób abyśmy mogli włożyć tam śledziowe nadzienie. Śledzie należy opłukać pod zimną wodą, osuszyć i bardzo drobno pokroić. Im drobniej tym lepiej! Podobnie robimy z cebulką. Łyżkę zostawiamy do dekoracji. Pokrojone śledzie łączymy w miseczce z cebulką, a następnie dodajemy musztardę sarepską, kwaśną śmietanę, świeżo zmielony czarny pieprz i wszystkie składniki dobrze mieszamy i nakładamy łyżeczką do ogórkowych miseczek. Dekorujemy natką pietruszki, cebulką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Polecam kupić polską pietruszkę! Polska natka będzie miała mniejsze listki i delikatniejsze łodyżki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: scrumptiouslyskinny.com

Dodaj komentarz