Co powiecie na pyszny pasztet z soczystych filetów rybnych? Chyba jeszcze nie miałam okazji dzielić się z Wami przepisem na rybny pasztet? Jest bardzo prosty, zdrowy, lekki i bajecznie smaczny. Idealnie komponuje się z sosem tatarskim lub np. koperkowym :). Zapraszam do kuchni!
Pasztet rybny
Składniki
- 1,5 kg filetów rybnych
- 1/2 soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- cząber
- olej z pestek winogron
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 kromki razowego chleba
- mleko do moczenia chleba
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 3 jaja surowe
- 75 g masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Instrukcje
-
Filety z rybki najpierw myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przyprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowaną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy wkładamy obrane, całe ząbki czosnku oraz cebulki pokrojone na ósemki. Całość polewamy olejem z pestek winogron, sokiem z cytryny i przyprawiamy ulubionymi ziołami. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.
-
Moczymy dwa kawałki razowego pieczywa w mleku.
-
Upieczone i wystudzone filety rybne mielimy w maszynce do mięsa. Podobnie z cebulką i czosnkiem, namoczonym w mleku pieczywie oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Do misy dodajemy sos z ryby, surowe jajka, gałkę muszkatołową, a także rozpuszczone masło. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze mieszamy.
-
Gotową masę wkładamy do foremek. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Zanim zmielicie chleb, należy go dobrze odcisnąć z mleka.
Polecam pięknie udekorować pasztet, np. gałązką rozmarynu i ziarenkami kolorowego pieprzu.
Pamiętajcie, że pasztet delikatnie opada po wyjęciu z piekarnika i jest to całkowicie naturalne.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: bbc.co.uk