Tym razem moi drodzy chciałabym Was zaprosić na pyszne risotto z groszkiem i łososiem. W zeszłym tygodniu zostaliśmy zaproszeni z mężem do znajomej na imieniny. Bardzo się ucieszyłam, ponieważ moja znajoma jest rewelacyjną kucharką i zawsze jak ją odwiedzę, przygotowuje dla mnie coś pysznego i rybnego ;)! Tym razem nie było inaczej. Na imieninową kolację przygotowała zapiekankę z ryżem, żółtym serem, groszkiem i kiełbaską oraz niesamowite risotto z groszkiem i łososiem. Risotto naprawdę musiało być pyszne bo znikło szybciej niż słynna zapiekanka ;)! Dostałam przepis i natychmiast postanowiłam się nim z Wami podzielić. Do dzieła kochani :)!
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki:
- Filet z łososia
- Wędzony łosoś – 70g
- Ryż arborio – 200g
- Bulion warzywny – 1 litr
- Białe wino – 50 ml
- Cebula
- Groszek zielony – 1 szklanka
- Parmezan – 2 łyżki stołowe
- Pesto zielone – 2 łyżki stołowe
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sok z ½ cytryny
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Na wstępie obieramy i drobno kroimy małą cebulkę po czym przysmażamy ją na oleju z pestek winogron. Jak cebulka ładnie się zarumieni dodajemy ryż oraz wlewamy białe wino. W momencie, kiedy wino odparuje wlewamy odrobinę bulionu, a kiedy ryż go wchłonie – kolejną porcję. W ten sposób wlewamy cały bulion, a na końcu dodajemy groszek. Gotujemy kilka minut. Gotowy ryż mieszamy z pesto i bardzo drobno pokrojonym wędzonym łososiem. Całość dobrze mieszamy. Filet z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, smażymy z każdej strony na patelni i przyprawiamy. Łososia serwujemy na ryżu i posypujemy startym parmezanem.
Uwagi:
Sekretem idealnego risotto jest… bulion! Najlepiej jak będzie to własny bulion z domowego rosołku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: food.ninemsn.com.au