Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś innego, coś czego jeszcze nie proponowałam na blogu czyli… risotto. W zasadzie nie wiem dlaczego do tej pory nie podałam żadnego przepisu bo risotto jest zdecydowanie częstym gościem w naszym domu. Moja córeczka bardzo lubi ryż dlatego jak tylko przyrządzam risotto z łososiem to (jak to sama mówi) jest w 'dziesiątym niebie’ 😉 haha! A wracając do risotto to gorąco polecam wszystkim, ponieważ jest stosunkowo łatwym, zdrowym i bardzo smacznym daniem! Dzisiaj zaproponuję Wam risotto z łososiem. Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Ryż do risotto – 200g
- Bulion warzywny – 1 litr
- Cebula – 1 sztuka
- Białe wytrawne wino – 50 ml
- Zielony groszek – szklanka
- Parmezan – 2 łyżki stołowe
- Wędzony łosoś – 70g
- Filet z łososia – 300g
- Pesto – 2 łyżki stołowe
- Sok z ½ cytryny
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Obieramy cebulę, drobno kroimy i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Jak cebulka się zeszkli dodajemy ryż. Całość dobrze mieszamy i wlewamy białe, wytrawne winko. Gotujemy na wolnym ogniu i czekamy aż wino odparuje po czym wlewamy odrobinę bulionu warzywnego. Bulion dolewamy sukcesywnie. Po kilkunastu minutach dodajemy zielony groszek i gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy z dwóch stron, skropionego sokiem z cytryny łososia. Tuż przed podaniem risotto należy wymieszać z kawałkami wędzonego łososia oraz pesto. Serwujemy na ciepło z usmażonym kawałkiem łososia.
Uwagi:
Do powyższego dania możecie użyć zarówno groszku z puszki, mrożonego, a także świeżego!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: matkapolkawuk.co.uk