Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który „ukradłam” mojej koleżance. Niedawno miałam okazję gościć na kolacji urodzinowej gdzie zaserwowano genialne przekąski. Ku mojej uciesze, danie rybne :)! Przepis bajecznie prosty, a danie wyjątkowo smaczne. Coś na pograniczu zdrowego „fit” jedzonka z fast foodem? Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, także tych dla najmłodszych! Zresztą co będę się rozpisywać, sprawdźcie sami :).
Roladki rybne
Składniki
- 6 cienkich filetów z białej ryby
- 1 opakowanie "baby" szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
- twarożek do farszu
- olej z pestek winogron
- świeżo starty parmezan
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Instrukcje
-
Na wstępie musimy przygotować filet czyli jak zawsze proszę, myjemy rybę pod zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i odkładamy.
-
Liście szpinaku myjemy (jeżeli jest taka konieczność), a następnie suszymy w wirówce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pestek winogron i wrzucamy przeciśniętym przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i czekamy aż szpinak zwiędnie, a woda odparuje. Następnie dodajemy odrobinę śmietany i świeżo starty parmezan np. Grana Padano. Doprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, chwilę mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
-
Filety rybne rozkładamy na dużej desce, przyprawiamy ulubionymi ziołami i nakładamy ostudzony farsz ze szpinaku. Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.
-
Gotowe ruloniki rybne wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron.
-
Zabieramy się za sos. Łączymy kremowy serek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną wody. Gotujemy na wolnym ogniu i zalewamy roladki rybne. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez pół godziny.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać kawałek żółtego sera do farszu.
Bardziej tłusta wersja może być przygotowana na patelni. Gotowe ruloniki panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: olgasflavorfactory.com