Nie wiem jak u Was ale u mnie zima w końcu się rozszalała na dobre i za oknem mamy dużo śniegu i minusową temperaturę :)! Nie jestem zwolenniczką kilkudziesięciu stopni na minusie ale wychodzę z założenia, że jak zima to powinno być zimno, biało i mroźno ;). Minusem zimy są niestety liczne przeziębienia, które w szczególności lubią przyczepiać się do dzieci i osób starszych. Jak co roku mam na to kilka sposobów, a jednym z nich chciałabym się z Wami podzielić dzisiaj. Mam nadzieję, że nie macie mi za złe, że wrzucam zdarza się, że wrzucam na bloga przepisy nie związane z rybkami ;). Staram się dodawać posty z przepisami, które pasują także do pory roku i aury jaka panuje za oknem ;). Zatem przejdźmy do prostego przepisu na pyszną i rozgrzewającą herbatkę na zimowe (i nie tylko) infekcje!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Zmielony cynamon cejloński – około 1 ½ łyżeczki
- Świeży korzeń imbiru – około 3 cm
- Goździki – sześć sztuk
- Sok z jednej cytryny
- Litr wody
- Miód lipowy, eukaliptusowy lub spadziowy – dwie stołowe łyżki
- Pieprz cayenne – szczypta
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do garnuszka gotujemy tak aby został nam litr. Dodajemy zmielony cynamon cejloński, sześć sztuk goździków, obrany i pokrojony w plasterki imbir. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez około pięć minut. Następnie odstawiamy wywar aby lekko przestygł i dodajemy dwie łyżki stołowe miodu oraz sok z jednej cytryny. Wszystko mieszamy i przelewamy do kubka przez sitko.
Uwagi:
Pamiętajcie aby nie dodawać miodu do gorącego wywaru! Miód traci wszystkie swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni Celsjusza!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: kobieta.pl