Jeżeli nie macie pomysłu na pyszny obiad zapraszam wszystkich na wyśmienitą sałatkę. Przepis znalazłam gdzieś w internecie i oczywiście go odrobinę udoskonaliłam ;). Oczywiście musiałam dodać wędzonego łososia, który idealnie się sprawdził jako jeden z głównych składników sałatki. Sałatka jest sycąca dlatego polecam jako lekkie danie obiadowe! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia sałatki z rukolą, łososiem i jajkiem!
Czas przygotowania/gotowania: 15 minut
Składniki:
- Główka sałaty – lodowa
- Sałatka rukola – opakowanie
- Jajka – cztery sztuki
- Łosoś wędzony w plastrach – opakowanie
- Ser feta – około 200 g
- 1/3 pęczka świeżego koperku
- Cebula dymka – jedna średnia sztuka
- Olej z pestek winogron
- Sok z cytryny – dwie stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Sałatę lodową należy podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do salaterki. Podobnie robimy z rukolą jednak pamiętamy aby ją umyć jeżeli tego wymaga. Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy i czekamy aż ostygną. Zimne jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone jajka wrzucamy do salaterki z sałatą. Koperek myjemy pod zimną wodą, osuszamy i drobno kroimy. Wrzucamy koperek do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz olej z pestek winogron, a następnie przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do salaterki wrzucamy plastry wędzonego łososia. Wszystkie składniki sosu dobrze mieszamy i polewamy nim sałatkę. Sałatkę serwujemy z grzankami czosnkowo ziołowymi,
Uwagi:
Chętnym polecam dodać ząbek czosnku do sosu!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: yummly.com