Inne

Ryba na parze – ile czasu trwa przygotowanie?

Gotowanie na parze to coraz popularniejszy sposób na smaczne i zdrowe danie. A dobra wiadomość jest taka, że aby przygotować potrawę w ten sposób wcale nie trzeba mieć jakichś zaawansowanych naczyń czy specjalnych umiejętności. Wystarczą jedynie zupełnie podstawowe elementy, które i tak każdy z nas ma w kuchni. Dowiedz się czego dokładnie potrzebujesz oraz ile czasu trwa przygotowanie ryby na parze.

 

Ryba na parze – jakich naczyń potrzebujesz?

Tak naprawdę przydadzą Ci się zupełnie podstawowe rzeczy. Wystarczy zwykły metalowy durszlak, a przy tym oczywiście garnek i jakaś przykrywka. To niezwykle prosty zestaw, dzięki któremu ugotujesz praktycznie wszystko, łącznie właśnie z rybą.Ryba na parze - ile czasu trwa przygotowanie?

Tak tak – to nie pomyłka. Aby przygotować rybę na parze nie musisz mieć żadnych drogich naczyń. Wszystko co trzeba masz i tak już w swojej kuchni.

Ryba na parze – ile czasu przygotowywać?

Nie ma tu jednoznacznej i uniwersalnej odpowiedzi. Jeżeli jednak nie wiesz ile czasu trwa przygotowanie ryby na parze, to..bezpiecznym zakresem będzie od 10 do 25 minut. Tak naprawdę, przygotowanie całej ryby metodą na parze potrwa właśnie tyle. Z kolei filety czy też steki rybne bez problemu przygotujesz w około 10-15 minut, a więc nie jest to jakoś specjalnie długo, prawda?

Dlaczego warto gotować na parze?

Pamiętaj o tym, że w trakcie smażenia lub gotowania w wodzie praktycznie każdy produkt traci mnóstwo swoich wartości odżywczych. Ryby nie są tu wyjątkiem. Szacuje się, że w trakcie tradycyjnego przygotowania z tego dania wyparować może nawet 70% witaminy C. Sporo, prawda?Ryba na parze - ile czasu trwa przygotowanie?

O czym jeszcze warto pamiętać?

Jeżeli zdecydujesz się zrobić rybę na parze, pamięaj o tym, by ją przyprawić. Dobrym pomysłem jest natarcie surowego jeszcze mięsa przyprawami i pozostawienie na noc w lodówce. Dzięki temu, mięso nabierze odpowiedniego aromatu i zapewni odpowiedni smak.

Tylko skoro mówimy już o przyprawianiu to pamiętaj o tym, aby nie przesadzić z solą. Gotowanie na parze zawsze wydobywa sól z produktów. Nie musisz zatem jakoś przesadnie solić ryby.