Osoby, które odwiedzają mojego bloga doskonale wiedzą, że w tym roku miałam okazję spędzić cudowne wakacje w Toskanii. Piękne krajobrazy, wspaniałe wino i najsmaczniejsze jedzonko na świecie :)! Takie właśnie są Włochy. Z pewnością osoby, które miały okazję tam być się ze mną zgodzą ;). Wiecie, że kiedy jadę na wakacje to zawsze zabieram ze sobą notes gdzie zapisuję wszystkie przepisy, które wpadną mi w ręce! Staram się również zapisywać wszystko to co wpadnie mi do głowy dzięki czemu, kiedy wracam do Polski mam głowę pełną nowych, smacznych pomysłów ;). Dzisiaj natomiast chciałabym podzielić się z Wami genialnym przepisem na smaczną rybkę po toskańsku.
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Dowolna biała rybka (filet) – cztery sztuki
- Olej z pestek winogron
- Por – jedna sztuka
- Kapary – dwie płaskie stołowe łyżki
- Białe wytrawne wino – ½ szklanki
- Puszka pomidorów – jedna sztuka
- Świeża bazylia – duża garść
- Czosnek – dwa ząbki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do garnuszka wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron. Obieramy i kroimy pora w cienkie talarki, a następnie wrzucamy do garnuszka z rozgrzanym olejem z pestek winogron. Smażymy około osiem minut czyli do czasu aż por będzie miał piękny złoto brązowy kolor. Następnie dodajemy kapary oraz wlewamy wino. Wszystko mieszamy po czym dodajemy pomidory z puszki i posiekany czosnek. Gotowym sosem polewamy kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Serwujemy ze świeżą bazylią i suchym chlebem.
Uwagi:
Pomidory z puszki możecie zastąpić świeżymi.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: sweetcsdesigns.com