Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Ryba po toskańsku

zrzut-ekranu-2016-09-14-o-08-56-36Osoby, które odwiedzają mojego bloga doskonale wiedzą, że w tym roku miałam okazję spędzić cudowne wakacje w Toskanii. Piękne krajobrazy, wspaniałe wino i najsmaczniejsze jedzonko na świecie :)! Takie właśnie są Włochy. Z pewnością osoby, które miały okazję tam być się ze mną zgodzą ;). Wiecie, że kiedy jadę na wakacje to zawsze zabieram ze sobą notes gdzie zapisuję wszystkie przepisy, które wpadną mi w ręce! Staram się również zapisywać wszystko to co wpadnie mi do głowy dzięki czemu, kiedy wracam do Polski mam głowę pełną nowych, smacznych pomysłów ;). Dzisiaj natomiast chciałabym podzielić się z Wami genialnym przepisem na smaczną rybkę po toskańsku.

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Dowolna biała rybka (filet) – cztery sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Por – jedna sztuka
  • Kapary – dwie płaskie stołowe łyżki
  • Białe wytrawne wino – ½ szklanki
  • Puszka pomidorów – jedna sztuka
  • Świeża bazylia – duża garść
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do garnuszka wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron. Obieramy i kroimy pora w cienkie talarki, a następnie wrzucamy do garnuszka z rozgrzanym olejem z pestek winogron. Smażymy około osiem minut czyli do czasu aż por będzie miał piękny złoto brązowy kolor. Następnie dodajemy kapary oraz wlewamy wino. Wszystko mieszamy po czym dodajemy pomidory z puszki i posiekany czosnek. Gotowym sosem polewamy kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Serwujemy ze świeżą bazylią i suchym chlebem.

Uwagi:

Pomidory z puszki możecie zastąpić świeżymi.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: sweetcsdesigns.com

Dodaj komentarz