Osoby zajmujące się zdrowym odżywianiem i dietetyką biją na alarm, aby przynajmniej raz w tygodniu jeść ryby. Dlaczego? Powodów jest całe mnóstwo. Ryby są wdzięcznym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a także witamin A i D. Są także jednym z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy te chronią również przed wieloma chorobami, m.in. działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, procesy zapamiętywania oraz koncentrację.
Pewnie powiesz teraz, ile można jeść rybę przygotowaną na parze lub pieczoną w ziołach, bo przecież smażona w panierce nie należy do najzdrowszych. Rybę można, a nawet trzeba jeść często. I wcale nie musi być ona ani mdła, ani nudna. Wystarczy tylko znaleźć na nią dobry sposób, a przede wszystkim fajny przepis. Ryba w cieście francuskim podana z ziemniakami lub ryba w cieście francuskim z warzywami idealnie spełnia te kryteria. Jest pyszna, nietuzinkowa i na pewno nie jest nijaka!
Wyobraź sobie tylko chrupiącą otoczkę z ciasta, a w środku idealnie soczystą rybę. No, kto by się nie skusił…
Jakie ryby pasują do ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie z rybą może i nie króluje jeszcze na każdym polskim stole, ale na pewno lada moment to się zmieni. Dlaczego? Bo danie to jest szalenie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo finezyjne i efektowne. Jeśli chcemy zrobić na kimś wrażenie, to ryba zapiekana w cieście francuskim bardzo nam to ułatwi. Jaką rybę wybrać? Która sprawdzi się najlepiej?
Na pewno numerem jeden jest dorsz. Posiada białe, miękkie mięso, które idealnie współgra z delikatnym ciastem. Ale jeśli nie mamy pod ręką dorsza, to wtedy możemy użyć mintaja, a nawet łososia. Czas na konkrety! Poniżej znajdziecie mój sprawdzony przepis na pyszną rybę w cieście francuskim!
Ryba w cieście francuskim – przepis krok po kroku
Zazwyczaj przygotowanie ryby w cieśnie francuskim jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy rozwinąć zakupione wcześniej ciasto francuskie, lekko je rozwałkować i pokroić na odpowiednie części, a następnie ułożyć na nich rybę i zawinąć. Na koniec wyłożyć na blachę do pieczenia, posmarować jajkiem i zapiec. Tak naprawdę każdy rodzaj ryby byłby tu odpowiedni, ale dziś w roli głównej wystąpią filety z dorsza. Bo dorsz w cieście z piekarnika to potrawa, która podbije kubki smakowe nie tylko dorosłych, ale i dzieci.

Ryba w cieście francuskim
Składniki
- 4 filety z dorsza
- 1 jajko
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 4 łyżki czerwonego pesto
- sól i pieprz
Instrukcje
-
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 200°C (bez termoobiegu).
-
Filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem.
-
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 części, a więc dokładnie tyle, ile jest kawałków ryby (jeśli dysponujemy mrożonym ciastem francuskim, to wcześniej musimy je rozmrozić!).
-
Każdą z części smarujemy łyżką pesto, a następnie na środku układamy rybę.
-
Dobrze zawijamy i sklejamy po bokach tworząc coś na styl pierożka. Każde zawiniątko smarujemy rozkłóconym jajkiem.Wygodnie jest robić to przy pomocy specjalnego pędzelka. Na środku zawiniątek można zrobić 3 nacięcia.
-
Na koniec, układamy wszystko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy 20 minut.
Dorsz w cieście francuskim doskonale sprawdzi się podany w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i sałatki warzywnej lub sałaty z dressingiem miodowo-musztardowym.
Uwaga! Jeśli nie mamy czerwonego pesto, zamiast niego możemy użyć suszonych pomidorów. W przepisie na rybę w cieście francuskim używa się ich bardzo podobnie jak pesto, tylko wcześniej należy je drobno posiekać.
Przepis na własne ciasto francuskie
Niektóre osoby nie przepadają za gotowymi rozwiązaniami i wolą wszystko przygotować osobiście. Tak też jest z ciastem francuskim. Gotowe ciasto, które można znaleźć niemal w każdym markecie, to opcja dla wygodnych lub zapracowanych. Jeśli jednak możemy sobie pozwolić, żeby przygotować je samodzielnie – nic nie stoi na przeszkodzie! Takie ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. To prawda, że jest czasochłonne, ale na pewno nie jest bardzo skomplikowane. Poza tym smak domowego ciasta na pewno wynagrodzi każdą poświęconą mu minutę. A jeśli skorzystamy z pomocy robota kuchennego to już w ogóle wszystko pójdzie, jak po maśle.
Jeśli nie wiesz, jaki robot kuchenny wybrać, koniecznie zajrzyj tutaj: Robot kuchenny: jak wybrać maszynę planetarną do wyrabiania ciasta?
Szczególnie warto zainwestować w maszynę planetarną do ugniatania ciasta jeśli uwielbiamy dania na bazie ciasta francuskiego, a także potrawy typu kluski, kluseczki, makaron, pizza. Taka maszyna przyda się również wszystkim fanom słodkości, zwłaszcza tych w zdrowym wydaniu, które przygotowuje się w zaciszu własnego domu. Porządny robot planetarny do wyrabiania ciasta to maszyna, która umożliwi nam szybsze i sprawniejsze stworzenie idealnego wypieku. I jeszcze jedno – maszyna planetarna zastąpi w domu szereg innych urządzeń AGD.
Sprawdź, który sprzęt będzie idealny dla Twojego domu: Ranking robotów kuchennych: misa, mielenie mięsa, ubijanie piany
A teraz przejdźmy do robienia domowego ciasta francuskiego!
Ciasto francuskie – przepis

Ciasto francuskie własnej roboty
Składniki
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml śmietanki kremówki
- 600 g miękkiego masła (dodatkowo na bazę maślaną)
- 200 g mąki (dodatkowo na bazę maślaną)
Instrukcje
-
W robocie kuchennym (używamy płaskiej końcówki do ciasta) mieszamy mąkę z solą.
-
Mniej więcej po minucie dodajemy łyżkę wody oraz śmietankę – stale wyrabiając ciasto.
-
Następnie wyjmujemy ciasto z robota i dalej zagniatamy ręcznie na stolnicy posypanej mąką do momentu, aż ciasto nabierze zwartej struktury. Formujemy kulę i zawijamy ciasno w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
-
Czas teraz na bazę maślaną. Do robota (końcówka pozostaje ta sama – płaska do wyrabiania ciasta) wkładamy miękkie masło.
-
Dodajemy 200 g mąki i całość mieszamy na niskich obrotach przez około dwie minuty.
-
Kontynuując mieszanie, delikatnie i stopniowo zwiększamy obroty – przechodząc z niskich na średnie. Idealna masa powinna być zwarta i jednolita, a jednocześnie elastyczna.
-
Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki ciasto podstawowe, a więc to, które przygotowywaliśmy jako pierwsze. Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy na kwadrat o boku 25 cm. Rozwałkowane ciasto delikatnie oprószamy mąką.
A teraz czas na odrobinę finezji i prac ręcznych. Bazę maślaną wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii, a następnie kładziemy na stolnicy oprószonej mąką. Nasza baza maślana ma kształt dużego kwadratu i to właśnie na ten kwadrat należy wyłożyć kwadrat kolejny – ciasta podstawowego.
Wystające brzegi bazy maślanej zakładamy do środka, tak aby nakryły ciasto podstawowe. Rozwałkowujemy na pas o wymiarach 25×70 cm, który składamy na 3 części – najpierw górną i potem dolną część do środka. Odwracamy ciasto o 90 stopni, ponownie rozwałkowujemy na pas o wymiarach 25×70 cm. Ponownie składamy na trzy, jak poprzednio. Znowu odwracamy, jeszcze raz wałkujemy i składamy.
Ciasto zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy, składamy, odwracamy po raz trzeci i czwarty. Ciasto wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut, potem składamy i wałkujemy piąty i szósty raz. Po ostatnim schłodzeniu ciasto jest już gotowe do dalszej obróbki, np. do zrobienia ryby w cieśnie francuskim!
Jeśli lubicie, rybę w cieście francuskim możecie podać ze swoją ulubioną sałatką!
Smacznego!