Inne

Ryba w sezamowym cieście

lime-coconut-and-sesame-fish-fingersO ile się nie mylę podawałam Wam kiedyś przepis na smażoną rybkę w panierce sezamowej? Było to bardzo dawno temu i wydaje mi się, że od tamtego czasu nie podałam Wam żadnego innego przepisu z udziałem… sezamu :). Nie wiem czy wiecie ale sezam ma niesamowite właściwości, które w szczególności powinny docenić wszystkie panie, które chcą mieć pięknę włosy, cerę i paznokcie! No i właśnie dlatego postanowiłam dzisiaj zaproponować Wam przepis na pysznego dorsza w cieście sezamowym! Danie bardzo smaczne i przepyszne – polecam i zapraszam do wspólnego pichcenia :)!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza – 1 kilogram
  • Przyprawa warzywna – dwie stołowe łyżki
  • Imbir w proszku – łyżeczka

Ciasto sezamowe:

  • Mąka – szklanka
  • Mleko 3,2% – szklanka
  • Sezam, ziarna – cztery stołowe łyżki
  • Jajka – dwie sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Najpierw należy przygotować ciasto sezamowe. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy szklankę mleka, dodajemy dwa jajka, łyżkę ziaren sezamu oraz dodajemy szczyptę soli morskiej oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy, a następnie wrzucamy pozostały sezam i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. W tym czasie opłukujemy rybę, osuszamy ręcznikiem papierowym i obficie posypujemy imbirem oraz warzywną przyprawą. Tak przygotowaną rybkę wkładamy do ciasta sezamowego i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z pestek winogron. Serwujemy z młodymi ziemniakami.

Uwagi:

Warzywną przyprawę możecie zamienić na magi!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: therebelkitchen.com

Dodaj komentarz