Byliście kiedykolwiek na diecie? Tak wiem, głupie pytanie ;)… chyba większość z nas (wbrew pozorom niezależnie od płci) była co najmniej raz na diecie. Ja nie jestem wyjątkiem. Bardzo mi zależało aby dość szybko zrzucić kilka zbędnych kilogramów i zrobiłam 'mały’ reserach wśród znajomych. W końcu padło na najczęściej wymienianą i najbardziej znośną.. czyli Dukanowską. Ucieszył mnie fakt, że ta dieta nie ograniczała częstotliwości moich posiłków i w dodatku mogłam się najadać! Mój mąż w kółko opowiadał, że na pewno nie schudnę skoro będę tyle jadła ale nie miał racji ;)! Schudłam ;))). Dlaczego o tym piszę? A mianowicie dlatego, że w szczególności przypadł mi do gustu jeden z przepisów… rybka zapiekana w jogurcie. Wszyscy wiemy, że ryby jak i jogurty są zdrowe i nietuczące w takim razie musi to być idealne połączenie ;). Przepis prosty (chyba najprostszy jaki podałam), szybki i oczywiście smaczny :). Zapraszam!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Cztery filety białej rybki (świeża lub mrożona)
- Dwa duże jogurty naturalne
- Rozmaryn
- Koperek
- Cytryna
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rybkę opłukujemy i osuszamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy jeden jogurt naturalny i wkładamy rybkę. Skrapiamy ją sokiem z całej cytryny, solimy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypujemy rozmarynem i koperkiem. Całość zalewamy drugim dużym jogurtem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez około dwadzieścia pięć minut. Rybkę zapiekaną w jogurcie serwujemy z ryżem i białym winem.
Uwagi:
Do tej potrawy możemy użyć ziół według własnego uznania.
Smacznego :).