Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem, którego nie miałam jeszcze okazji wypróbować. Zazwyczaj podaję Wam przepisy, które sama wypróbowałam ale ten przepis dostałam dopiero niedawno od mojej mamy, która go wypróbowała i zapewniała, że jest rewelacyjny. Myślę, że mamie mogę zawierzyć ;). A jaki to przepis? Będzie to przepis białoruski na rybkę duszoną w… jabłkach! W tradycyjnym przepisie rybę wkłada się w jabłka na tak długo aż ości i kostki zrobią się miękkie ale my odrobinę zrewolucjonizujemy ten przepis ;). Danie jest bardzo proste w przygotowaniu dlatego mam nadzieję, że uda mi się je zrobić w ciągu najbliższych kilku dni. Osoby, które przygotują rybkę w jabłkach przede mną proszę o komentarze i opinie :)!
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Filet z dorsza – 750g
- Cebula – jedna duża sztuka
- Jabłka – dwie duże i kwaśne sztuki
- Śmietana 18% – trzy łyżki stołowe
- Olej z pestek winogron do smażenia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Najpierw należy obrać cebulę i pokroić w półksiężyce. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ósemki. Oczywiście należy pozbyć się gniazdek ze środka! Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulkę. Chwilkę ją podsmażamy tak aby nabrała złotego koloru i dodajemy pokrojone jabłka. Smażymy często mieszając przez jakieś trzy minuty. Następnie dodajemy trzy stołowe łyżki śmietany 18% oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Opłukane i osuszone filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na jabłka z cebulką. Przykrywamy patelnię i dusimy na wolnym ogniu przez około pięć minut. Serwujemy z ziemniakami z wody.
Uwagi:
Do tego przepisu możecie użyć praktycznie każdej ryby!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: fish-hawk.net