Inne

Ryby na Wielkanoc – czy to dobry pomysł?

Choć zbliżająca się wielkimi krokami Wielkanoc nie kojarzy się przesadnie z rybami, to jednak wcale nie oznacza to, że musisz z nich rezygnować. Ryby mogą być bowiem całkiem ciekawą alternatywą dla mięsa, które przecież tak chętnie jemy w tym czasie. To dlatego przygotowałam dla Was kilka pomysłów na temat tego, jakie dania z ryb mogą pojawić się na Waszych stołach w trakcie zbliżających się świąt wielkanocnych.

Oryginalne ryby na Wielkanoc

Na początek – jedno z najprostszych i chyba najbardziej popularnych dań – jaja z rybą wędzoną. Czego potrzebujesz, aby przygotować taką potrawę? Przekonajmy się!

Składniki:

  • jaja (6 sztuk)
  • makrela/pstrąg wędzony (25 dag)
  • papryka marynowana (1 strąk)
  • cebula (1 sztuka)
  • olej (2 łyżki)
  • pieprz

Jakie czynności należy wykonać, by przygotować jaja z rybą wędzoną? Na początek, musisz ugotować jaka na twardo. Kolejnym krokiem jest ich obranie. Wyjmij żółtka, po uprzednim pokrojeniu jaj wzdłuż. Warto też pamiętać o tym, aby w każdej połówce białka odciąć czubki w taki sposób, aby możliwe było postawienie ich na półmisku.

Samą rybę możesz podzielić na kilkanaście różnych części. To, co pozostanie warto pomieszać z żółtkiem i olejem. Dodaj cebulę (drobno posiekaną) i pieprz. Gdy już przygotujesz farsz, nadziewaj połówki białek. Całość okraś połówkami ryby oraz papryki.

Makrela i barszcz biały

Czy istnieje coś bardziej tradycyjnie polskiego niż biały barszcz jedzony w Wielkanoc? No nie. A czy wiesz o tym, że łatwo możesz dodać do niego ryby? Z zakwasem idealnie komponują się choćby makrele. Jak przygotować barszcz z makrelą dowiesz się poniżej.

Potrzebujesz:

  • mąki żytniej (500 g)
  • otręby żytnie (500 g)
  • czosnek (2 główki)
  • woda (5 litrów)
  • chleb żytni (4 kromki)
  • 8 jajek
  • masło (20 dag)
  • pieprz
  • sól
  • pietruszka
  • 20 dag makreli

Na początek, musisz przygotować sam zakwas – potrzebujesz do tego mąki, otrębów oraz czosnku. Zagotuj wodę i ostudź ją, a następnie wlej do naczynia. Na górę postaw kromki chleba. Przez 5 kolejnych dni przechowuj zakwas w temperaturze ok. 25 stopni Celsjusza. Gdy już upłynie ten czas, przelej go do butelek i umieść w lodówce. 

Gdy już przygotowujesz barszcz, na początek weź 4 jajka. Rozbij je, ale pamiętaj, aby oddzielić białko od żółtka. To żółtko, które pozostanie warto zetrzeć z masłem – posłuży do zabielenia zakwasu. A pozostałe jajka możesz ugotować na twardo – stworzysz dzięki temu masę, do której dorzucisz surowe białka. Gdy włożysz to do barszczu, powstanie coś w rodzaju małych klusek. A do tego dodaj kawałki ryby i otrzymasz wielkanocne danie z makrelą!