Tym razem przepis na pyszne danie, które przygotuje nawet dziecko ;)! Dlaczego? Postanowiłam wrócić do 'początków’ swojego bloga gdzie głównie umieszczałam przepisy, które były bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu. Oczywiście zależało mi aby te przepisy były na bardzo smaczne dania 😉 i tak było – sprawdźcie sami ;)! Mój dzisiejszy przepis to coś bardzo prostego – dla niektórych może okazać się zbyt proste ale gwarantuję, że bardzo smaczne, zdrowe i lekkie. To danie również idealnie nadaje się dla wegan, ponieważ rybka jest tylko dodatkiem (lub na odwrót – jak kto woli 😉 haha). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!
Czas przygotowania/gotowania: 20 minut
Składniki:
- Rybka duszona na parze, np. łosoś bałtycki – filet
- Biały ryż – szklanka
- Kurkuma – jedna łyżka stołowa
- Curry – jedna łyżeczka
- Groszek (najlepiej świeży) – około szklanki
- Masełko – dwie stołowe łyżki
- Czosnek – ząbek
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Rybkę gotujemy na parze według własnego przepisu. Wlewamy do garnka wodę, solimy, a następnie czekamy aż woda się zagotuje i wrzucamy biały ryż. Wsypujemy kurkumę oraz curry. Gotujemy na wolnym ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozpuszczamy dwie stołowe łyżki masełka i wrzucamy obrany groszek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy solą morską, odrobiną curry. Wszystko podsmażamy, a następnie dodajemy odrobinę wody i dusimy. Ryż mieszamy z groszkiem i serwujemy z rybką.
Uwagi:
Polecam użyć świeżego groszku, który w połączeniu z masełkiem jest genialny! Jeżeli jednak nie macie możliwości zakupu groszku lub czasu aby go obrać pozostaje groszek z puszki lub ze słoika ;).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: myfavouritepastime.com