Kilka dni temu miałam okazję gościć w małej chińskiej knajpce. Byłam na zakupach w dużym centrum handlowym z dzieciakami i mamą i w trakcie postanowiliśmy zrobić sobie małą przerwę na posiłek. Nie było dużego wyboru (kuchnia chińska, typowy fast food i cukiernia) więc wybraliśmy kuchnię chińską. Moja mama z synkiem zamówiła kurczaka z ryżem w curry, a ja i córcia ryż z warzywami. Nie byłam przekonana czy mój wybór był dobry bo wystrój miejsca i obsługa nie była na najlepszym poziomie ale natychmiast zmieniłam zdanie jak tylko dostałam zamówione danie. Ryż z warzywami był rewelacyjny! Podpytałam kelnerkę o przepis, który wypróbowałam w domu i muszę przyznać, że wyszło mi całkiem nieźle ;). Zapraszam do wspólnego wykonania!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Sos sojowy – 3 łyżki stołowe
- Biały ryż – 2 torebki
- Marchewka – 1 sztuka
- Korzeń pietruszki – 1 sztuka
- Por – 1 sztuka
- Duża cebula – 1 sztuka
- Grzybki Moon – kilka sztuk
- Olej z pestek winogron
- Przyprawa maggi
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy ryż. Ryż powinien być lekko twardy. Obieramy warzywa i kroimy na bardzo cieniutkie paseczki. Grzybki moon zalewamy wrzątkiem, czekamy około pięć minut aż zmiękną i także kroimy na cienkie paski. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju z pestek winogron i wrzucamy warzywa oraz grzybki moon. Dodajemy sos sojowy i wrzucamy ugotowany ryż. Przyprawiamy maggi, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smażymy kilkanaście minut aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.
Uwagi:
Uważajcie aby nie rozgotować warzyw!
Chętnym polecam dodać krewetki, które należy wrzucić razem z warzywami.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: steamykitchen.com