Inne

Ryż z warzywami po chińsku

secrets-to-cooking-the-best-chinese-fried-riceKilka dni temu miałam okazję gościć w małej chińskiej knajpce. Byłam na zakupach w dużym centrum handlowym z dzieciakami i mamą i w trakcie postanowiliśmy zrobić sobie małą przerwę na posiłek. Nie było dużego wyboru (kuchnia chińska, typowy fast food i cukiernia) więc wybraliśmy kuchnię chińską. Moja mama z synkiem zamówiła kurczaka z ryżem w curry, a ja i córcia ryż z warzywami. Nie byłam przekonana czy mój wybór był dobry bo wystrój miejsca i obsługa nie była na najlepszym poziomie ale natychmiast zmieniłam zdanie jak tylko dostałam zamówione danie. Ryż z warzywami był rewelacyjny! Podpytałam kelnerkę o przepis, który wypróbowałam w domu i muszę przyznać, że wyszło mi całkiem nieźle ;). Zapraszam do wspólnego wykonania!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Sos sojowy – 3 łyżki stołowe
  • Biały ryż – 2 torebki
  • Marchewka – 1 sztuka
  • Korzeń pietruszki – 1 sztuka
  • Por – 1 sztuka
  • Duża cebula – 1 sztuka
  • Grzybki Moon – kilka sztuk
  • Olej z pestek winogron
  • Przyprawa maggi
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy ryż. Ryż powinien być lekko twardy. Obieramy warzywa i kroimy na bardzo cieniutkie paseczki. Grzybki moon zalewamy wrzątkiem, czekamy około pięć minut aż zmiękną i także kroimy na cienkie paski. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju z pestek winogron i wrzucamy warzywa oraz grzybki moon. Dodajemy sos sojowy i wrzucamy ugotowany ryż. Przyprawiamy maggi, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smażymy kilkanaście minut aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.

Uwagi:

Uważajcie aby nie rozgotować warzyw!

Chętnym polecam dodać krewetki, które należy wrzucić razem z warzywami.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: steamykitchen.com

Dodaj komentarz