Przystawki to chyba ostatnio jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam wymyślać małe i pyszne przekąski, które znikają z półmiska w mgnieniu oka. Przystawki mają to do siebie, że zazwyczaj są łatwe w przygotowaniu, a do tego są bardzo smaczne i stosunkowo szybko się je przyrządza. Pamiętam jak kiedyś jedna z moich ulubionych kucharek powiedziała, że od przystawki zależy cała reszta posiłku dlatego warto się 'extra’ postarać ;). W związku z tym chciałabym dzisiaj Wam zaproponować bardzo prostą przystawkę, która z pewnością zawojuje sercem Waszych gości ;)! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia genialnej sałaty z serem i łososiem w sosie z białego wina!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Ser typu camembert naturalny – jedna sztuka
- Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
- Miód lipowy (płynny) – dwie stołowe łyżki
- Mix sałat z rukolą – opakowanie
- Musztarda dijon – dwie stołowe łyżki
- Ocet z białego wina – dwie stołowe łyżki
- Olej z pestek winogron
- Pestki dyni polskiej – dwie stołowe łyżki
Przygotowanie:
Pestki dyni należy uprażyć na suchej patelni tak aby lekko się zarumieniły. W małej miseczce łączymy dwie stołowe łyżki miodu z musztardą, octem z białego wina oraz czterema łyżkami stołowymi oleju z pestek winogron. Wszystkie składniki mieszamy tak długo aż otrzymamy gładki sos. Następnie zabieramy się za ser. Układamy na papierze do pieczenia na blasze i wkładamy do piekarnika. Podgrzewamy około 10 minut w 180 stopniach. Na półmiskach układamy sałatę z pociętymi plastrami łososia. Polewamy ją sosem (zostawiamy odrobinę do polania sera) i posypujemy pestkami dyni. Obok sałaty układamy ser, który polewamy resztką sosu.
Uwagi:
Uważajcie aby nie przypalić pestek dyni! Podczas prażenia polecam cały czas je mieszać.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: foodnetwork.co.uk