Inne

Sałata z łososiem, prażonymi pestkami dyni i serem camembert w sosie z białego wina

edd-kimber-s-baked-camembertPrzystawki to chyba ostatnio jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam wymyślać małe i pyszne przekąski, które znikają z półmiska w mgnieniu oka. Przystawki mają to do siebie, że zazwyczaj są łatwe w przygotowaniu, a do tego są bardzo smaczne i stosunkowo szybko się je przyrządza. Pamiętam jak kiedyś jedna z moich ulubionych kucharek powiedziała, że od przystawki zależy cała reszta posiłku dlatego warto się 'extra’ postarać ;). W związku z tym chciałabym dzisiaj Wam zaproponować bardzo prostą przystawkę, która z pewnością zawojuje sercem Waszych gości ;)! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia genialnej sałaty z serem i łososiem w sosie z białego wina!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Ser typu camembert naturalny – jedna sztuka
  • Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
  • Miód lipowy (płynny) – dwie stołowe łyżki
  • Mix sałat z rukolą – opakowanie
  • Musztarda dijon – dwie stołowe łyżki
  • Ocet z białego wina – dwie stołowe łyżki
  • Olej z pestek winogron
  • Pestki dyni polskiej – dwie stołowe łyżki

Przygotowanie:

Pestki dyni należy uprażyć na suchej patelni tak aby lekko się zarumieniły. W małej miseczce łączymy dwie stołowe łyżki miodu z musztardą, octem z białego wina oraz czterema łyżkami stołowymi oleju z pestek winogron. Wszystkie składniki mieszamy tak długo aż otrzymamy gładki sos. Następnie zabieramy się za ser. Układamy na papierze do pieczenia na blasze i wkładamy do piekarnika. Podgrzewamy około 10 minut w 180 stopniach. Na półmiskach układamy sałatę z pociętymi plastrami łososia. Polewamy ją sosem (zostawiamy odrobinę do polania sera) i posypujemy pestkami dyni. Obok sałaty układamy ser, który polewamy resztką sosu.

Uwagi:

Uważajcie aby nie przypalić pestek dyni! Podczas prażenia polecam cały czas je mieszać.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodnetwork.co.uk

Dodaj komentarz