Ostatnio chodzi za mną sałatka z… tuńczykiem ale w wersji 'na bogato’ czyli obiadowo ;). Moja rodzina bardzo lubi tuńczyka, a w szczególności w oliwie z oliwek. Przetestowałam chyba większość tuńczyków z puszki w sosie własnym czy oliwie z oliwek i od dłuższego czasu mam swojego faworyta. Zainteresowani z pewnością będą wiedzieli o jakim tuńczyku mowa bo już kiedyś o nim pisałam więc nie chcę się powtarzać ;). Dzisiaj zatem zapraszam wszystkich na pyszną, lekką i zdrową sałatkę z tuńczykiem, ryżem i kukurydzą! W sieci znajdziecie wiele różnych przepisów takiej sałatki ale śmiem twierdzić, że moja wersja jest najlepsza bo wyklucza tłusty majonez i śmietanę ;). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 20 minut
Składniki:
- Puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
- Puszka kukurydzy
- Biały lub brązowy ryż – mniej więcej dwa woreczki
- Ananas – kilka plasterków
- Sałata lodowa lub inna ulubiona
- Cebula – średniej wielkości sztuka
- Kostka fety
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
- Ulubiony sos do sałatek na bazie octu
Przygotowanie/gotowanie:
Zaczynamy od zagotowania lekko osolonej wody do której wrzucamy biały ryż. Gotujemy, a następnie odcedzamy i odstawiamy do lodówki aby ryż był zimny. Ananasa kroimy w grubszą kosteczkę i wrzucamy do dużej salaterki. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie rozdrobnionego tuńczyka razem z oliwą z oliwek! Cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki i razem z cebulką dodajemy do pozostałych składników. Na koniec wrzucamy fetę , którą pokroiliśmy w kostkę oraz zimny ryż. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, wlewamy ulubiony sos na bazie octu i przyprawiamy.
Uwagi:
Polecam grecki sos sałatkowy!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: thehonoursystem.com