Inne

Sałatka warzywna na Święta + porady

salatka-warzywna poradyOstatnio były niezbędne porady, a tym razem (jak obiecałam) podam Wam przepis na sałatkę warzywną wg przepisu mojej Mamy :). Ważne aby trzymać się proporcji i nie przesadzić ze składnikami. Dzięki zachowaniu idealnych proporcji sukces gwarantowany ;). Moja córcia jak zobaczyła, że piszę właśnie o tej sałatce poprosiła abym zadzwoniła do Babci i poprosiła aby ją przyrządziła ;). Nawet moje dzieciaki ją uwielbiają. W takim razie nie przedłużam. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 4 pietruszki (korzeń)
  • 1 duży seler
  • 5 średnich ziemniaków
  • 9 jajek
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko (koksa pomarańczowa)
  • Puszka zielonego groszku
  • Średni słoik majonezu Winiary
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Marchew, pietruszki i seler obieramy i wkładamy do dużego garnka. Gotujemy razem – pamiętajmy aby ich nie rozgotować! Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w oddzielnym garnku. Ugotowane ziemniaki i włoszczyznę studzimy i wstawiamy do lodówki. Zimne warzywa dużo łatwiej się kroi. Kiedy warzywa będą już zimne kroimy je w drobną kosteczkę. Jajka obieramy ze skórki i również drobno kroimy. Podobnie z ogórkami kiszonymi i cebulą. Wszystko wrzucamy do dużej miski. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Na koniec dodajemy zimny majonez i zielony groszek. Całość przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszamy porządnie aby składniki się wymieszały i wstawiamy do lodówki. Serwujemy na zimno z pieczywem.

Uwagi:

Sałatkę należy mieszać ręką – dzięki temu sałatka będzie lepiej wymieszana, a składniki ładnie się 'przegryzą’.

Proponuję abyście podali sałatkę troszkę inaczej… np. tak jak na zdjęciu!

Smacznego :).

Dodaj komentarz