Inne

Sałatka z chrupiącym wędzonym boczkiem, szpinakiem i kozim serem

niegazowana woda salatka z boczkiemOstatnio podałam Wam bardzo prosty i super szybki przepis na sałatkę z wędzonym boczkiem. Co ciekawe sałatka ta, tak posmakowała mojej rodzince, że zaczęli się jej domagać ponownie! Pomimo tego, że w takiej sałatce jest boczek nie jest ona specjalnie kaloryczna dlatego postanowiła przygotować im sałatkę z wędzonym boczkiem ale tym razem troszkę inną. Przepis dostałam od mojej kuzynki, która stwierdziła, że nie ma lepszej sałatki właśnie od tej. Muszę przyznać, że wyszła całkiem niezła i chyba powinna smakować mojej rodzince równie mocno co ta ostatnia. Śmialiśmy się z mężem, że nasze dzieciaki zakochały się boczku bo co chwilę o nim wspominają! Najlepiej jakbym od teraz przyrządzała jajecznicę z boczkiem, kanapki do szkoły z boczkiem i jeszcze na obiad 'coś’ z boczkiem ;). A tak na marginesie, dla fanów łososia polecam zamienić boczek w tej sałatce na plastry wędzonego łososia ;).

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Opakowanie wędzonego boczku w plastrach
  • Kozi biały ser
  • Czerwona cebula
  • Liście szpinaku
  • Sos winegret

Przygotowanie:

Plasterki boczku kroimy na małe kawałki i podsmażamy na małym ogniu do chwili aż boczek będzie chrupiący. W tym czasie myjemy liście szpinaku, osuszamy i wrzucamy do salaterki. Cebulę czerwoną kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do szpinaku. Biały kozi ser kroimy na drobną kostkę i dodajemy do reszty. Na koniec szpinak z kozim serem i czerwoną cebulką łączymy z chrupiącym boczkiem i dobrze mieszamy. Polewamy sosem winegret i serwujemy z chrupiącymi czosnkowymi grzankami i białym schłodzonym winem! Oczywiście dzieci piją niegazowaną wodę z cytrynką ;).

Uwagi:

Chętni mogą zamienić kozi ser na ser typu feta.

Smacznego :).

Dodaj komentarz