Stwierdziliśmy ostatnio z mężem, że jemy zdecydowanie za mało warzyw. Owszem, staramy się zdrowo odżywiać i nasze codzienne menu jest na dość wysokim poziomie ale ostatnimi czasy coraz mniej warzyw w naszym jadłospisie. Oczywiście uwielbiamy warzywa (chyba nawet bardziej od owoców) dlatego postanowiłam przyrządzić coś pysznego, lekkiego i totalnie warzywnego ;). Odkopałam stary przepis mojej ciotki na pyszną sałatkę warzywną z kapusty pekińskiej i ziemniaków. Mówię Wam, pycha! Dodatkowo sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i szybka w wykonaniu. Idealnie nadaje się jako 'side dish’ do łososia! No i oczywistym plusem tej sałatki są niskie ceny warzyw ;). Zatem, do dzieła :).
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Kapusta pekińska
- 3 duże ziemniaki
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek gruntowy
- Pęczek szczypiorku
- Zioła do sałatek
- Olej z pestek winogron
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
Przygotowanie:
Kapustę pekińską dzielimy na pół. Myjemy liście, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odstawiamy, czekamy aż wystygną po czym kroimy na talarki i wrzucamy do kapusty pekińskiej. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy podobnie jak ziemniaki. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy pod zimną wodą i drobno szatkujemy. Dorzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Całość obficie posypujemy przyprawą do sałatek (około 4 łyżeczek) i polewamy olejem z pestek winogron. Dobrze mieszamy, smakujemy i ewentualnie przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z łososiem gotowanym na parze.
Uwagi:
Ogórek gruntowy możecie zastąpić świeżym, długim.
Osobiście bardzo lubię pomidory dlatego do przepisu użyłam dwóch.
Smacznego :).