Mąż przyniósł do domu cztery duże i bardzo miękkie owoce awokado. Odwiedzał dużą hurtownię spożywczą i dostał w prezencie od klienta :). Zazwyczaj awokado przyrządzamy z cebulką, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jest to bardzo smaczna pasta na kanapki. Jednak tym razem było tego trochę za dużo więc postanowiłam przygotować sałatkę z kurczaka i awokado. Danie zdrowe, lekkie i dietetyczne. Kurczaka można wymienić na łososia lub na inną ulubioną rybę. Gdyby decyzja należała do mnie – przygotowałabym tą sałatkę w wersji awokado + łosoś ale mój mąż wyjątkowo nalegał na kurczaka. Śmiał się, że widocznie jego organizm domaga się mięsa więc nie mogłam mu odmówić. Na obiado-kolację przyrządziłam lekką sałatkę ze zdrowym, gotowanym kurczakiem i awokado. Zapraszam do przepisu :).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka – ok. 40 dag
- Dojrzały i duży owoc awokado
- Pomidory – 4 sztuki
- Czerwona cebula
- Orzechy nerkowca – 2 stołowe łyżki
- Listek laurowy
- Ziele angielskie
- Gałązki tymianku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- Olej z pestek winogron – 4 stołowe łyżki
- Białe wytrawne wino – 3 łyżki
- Musztarda miodowa – łyżeczka
- Czosnek – 2 ząbki
- ½ kostki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka opłukujemy pod zimną wodą po czym wkładamy ją do garnka i gotujemy razem z listkiem laurowym, zielem angielskim, tymiankiem i odrobiną soli morskiej. Ugotowane mięsko wyciągamy z bulionu i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i również jak pomidory, kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki, układamy na sitku i zalewamy wrzątkiem. ½ kostki warzywnej rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Wino łączymy z bulionem, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze mieszamy aby składniki sosu się połączyły. Składniki sałatki wrzucamy do salaterki, zalewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami nerkowca. Serwujemy z chrupiącymi grzankami i lampką białego, schłodzonego wina.
Uwagi:
Polecam użyć pomidorów malinowych lub tzw. 'bawole serca’ – są dużo smaczniejsze!
Orzechy nerkowca należy prażyć na bardzo małym ogniu na patelni bez tłuszczu – trzeba uważać aby ich nie przypalić!
Smacznego :).