Co powiecie na sałatkę z… ośmiornicą? Tak wiem, z pewnością większość z Was zrobi krzywą minę i złapie się za głowę cóż Wam proponuję jednak tak rzadko zamieszczam na blogu przepisy z owocami morza dlatego postanowiłam trochę nadrobić. Oczywiście nie namawiam osób, które nie przepadają za owocami morza ale zachęcam te, które je uwielbiają bo sałatka z ośmiorniczką jest przepyszna :)! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Mrożona ośmiornica – ok. 1 kg
- Cebula – duża sztuka
- Marchewka – duża sztuka
- Seler naciowy – duży kawałek
- Listek laurowy – trzy sztuki
- Białe wytrawne wino – 150 ml
- Ziemniaki – pięć sztuk średniej wielkości
- Oliwki zielone duże – mały słoik
- Pomidorki suszone na słońcu – ok. osiem sztuk
- Natka pietruszki
- Ząbek czosnku
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania marchewki i cebuli, które następnie kroimy w grubą kostkę. Tak samo kroimy seler naciowy i wrzucamy do większego garnka, który napełniamy ok. 2,5 litra wody. Do garnka wlewamy także wino oraz wrzucamy listki laurowe. Dopiero, kiedy wywar zacznie się gotować do garnka wkładamy ośmiorniczkę. Gotujemy wszystko przez około 30 minut. Zabieramy się za sos. Olej z pestek winogron łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pietruszką. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i po pół godziny wrzucamy je (w całości) do garnka. Gotujemy około 15 minut, a następnie wyciągamy i kroimy w dużą w kostkę. Ośmiornicę także wyciągamy z garnka i kroimy. Pozbywamy się jedynie twardego dzioba. Do dużej salaterki wrzucamy ziemniaki, ośmiornicę, oliwki oraz suszone pomidory, które uprzednio należy przelać wrzątkiem i pokroić w paski. Wszystkie składniki polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Uwagi:
Zanim zabierzecie się za sałatkę pamiętajcie aby rozmrozić ośmiornicę.
Źródło ikony wpisu: cincinnatimagazine.com