Mój mąż zrobił mi dzisiaj bardzo miłą niespodziankę i przyniósł do domku cztery duże i mięciutkie mango. Mango to jeden z moich ulubionych owoców. Kiedyś pisałam, że zdecydowanie wolę warzywa ale ostatnio nachodzi mnie coraz większa ochota na jakiś pyszny i soczysty owoc. Może mój organizm chce mi przez to coś powiedzieć ;)? Zdecydowanie moim ulubionym jest arbuz bez którego nie mogłabym żyć! Na drugim miejscu jest właśnie mango i marakuja, na następnym poziomki, a później malinki i tak dalej ;). No ale wracając do mango postanowiłam przyrządzić sałatkę właśnie z tym owocem. Zapraszam do przepisu na pyszną, lekką i zdrową sałatkę.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 owoce mango
- 2 awokado
- Mieszanka sałat
Sos:
- Sok z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta soli morskiej
- 1 ½ łyżeczki octu winnego
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Łyżka płynnego miodu
- ½ kubka startego parmezanu
- ½ kubka oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Mango i awokado obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Do salaterki wrzucamy liście sałaty i dodajemy pocięte awokado i mango. Następnie przygotowujemy sos do sałatki. Wszystkie składniki łączymy w miseczce i dobrze mieszamy aż sól się rozpuści, a miód dobrze rozmiesza ze wszystkimi składnikami. Gotowy sos wstawiamy na chwilę do lodówki. Sałatkę proponuję podać z ciepłymi i chrupiącymi grzankami czosnkowymi oraz ze schłodzonym różowym winem.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać liście szpinaku.
Wybierając owoce mango zawsze wybierajcie miękkie! Mango w przeciwieństwie do innych owoców czy warzyw nie zrobi się bardziej miękkie w domu!
Smacznego :).