Skoro za oknem mamy taką piękną pogodę to postanowiłam rozpocząć sezon na pyszne, lekkie i super zdrowe… sałatki! Sałatki i surówki je się u mnie w domu w ciągu całego roku jednak najbardziej lubię je przyrządzać w sezonie wiosenno-letnim. Oczywiście moje sałatki są zazwyczaj z udziałem rybek dlatego dzisiaj zaproponuję Wam rewelacyjną sałatkę z owocami morza! Sałatkę tą przyrządza się w rekordowym czasie – myślę, że może Wam to zająć góra dziesięć minut! Bardzo smaczna pod warunkiem, że lubicie owoce morza! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Krabowe paluszki – 25 dag
- Krewetki – 20 dag
- Mule w zalewie octowej – słoik czyli ok. 20 dag
- Biała duża cebula
- Duży i dojrzały pomidor
- Świeży ogórek
- Zielona papryka
Sos do sałatki:
- Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
- Ocet winny – łyżka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy olej z pestek winogron, ocet winny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki sosu bardzo dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Rozmrożone owoce morza (krewetki oraz paluszki krabowe) przelewamy zimną wodą i osączamy. Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy krewetki oraz odsączone z zalewy mule. Pomidora i ogórka obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do owoców morza. Cebulę należy poszatkować w cienkie plasterki. Wszystko zalewamy schłodzonym sosem. Serwujemy z chrupiącym pieczywem.
Uwagi:
Polecam kupić mrożone opakowania krewetek oraz krabowych paluszków.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: mjchatter.com