Inne

Sałatka z owocami morza

IMG_1389Skoro za oknem mamy taką piękną pogodę to postanowiłam rozpocząć sezon na pyszne, lekkie i super zdrowe… sałatki! Sałatki i surówki je się u mnie w domu w ciągu całego roku jednak najbardziej lubię je przyrządzać w sezonie wiosenno-letnim. Oczywiście moje sałatki są zazwyczaj z udziałem rybek dlatego dzisiaj zaproponuję Wam rewelacyjną sałatkę z owocami morza! Sałatkę tą przyrządza się w rekordowym czasie – myślę, że może Wam to zająć góra dziesięć minut! Bardzo smaczna pod warunkiem, że lubicie owoce morza! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Krabowe paluszki – 25 dag
  • Krewetki – 20 dag
  • Mule w zalewie octowej – słoik czyli ok. 20 dag
  • Biała duża cebula
  • Duży i dojrzały pomidor
  • Świeży ogórek
  • Zielona papryka

Sos do sałatki:

  • Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
  • Ocet winny – łyżka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy olej z pestek winogron, ocet winny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki sosu bardzo dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Rozmrożone owoce morza (krewetki oraz paluszki krabowe) przelewamy zimną wodą i osączamy. Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy krewetki oraz odsączone z zalewy mule. Pomidora i ogórka obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do owoców morza. Cebulę należy poszatkować w cienkie plasterki. Wszystko zalewamy schłodzonym sosem. Serwujemy z chrupiącym pieczywem.

Uwagi:

Polecam kupić mrożone opakowania krewetek oraz krabowych paluszków.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: mjchatter.com