Kochani dzisiaj podam Wam rewelacyjny przepis na pyszną sałatkę. Jak zapewne wiecie jestem od jakiegoś czasu na diecie i mogę się pochwalić, że udało mi się zrzucić już pięć kilogramów! Jest to utrata wagi w przeciągu sześciu tygodni więc myślę, że to całkiem zadowalający efekt. Oczywiście staram się chudnąć zdrowo czyli nie głodzę się i nie katuje żadnymi dziwnymi dietami. Generalnie staram się jeść zdrowo i nie później jak o 19. Jem wszystko oprócz słodkich batonów, lodów i bardzo tłustych potraw. Czasami jednak zdarza mi się skubnąć kawałek pizzy, którą zamówią moje dzieciaki z mężem ;]. Ostatnio zakochałam się w pysznej i lekkiej sałatce, którą jem praktycznie cały czas. Jest to sałatka na bazie ziemniaków i pekińskiej. Zapraszam do przepisu!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Kapusta pekińska
- Trzy duże ziemniaki
- Pomidor
- Ogórki gruntowe – 2 szt.
- Pęczek szczypiorku
- Zioła do sałatek
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie do dużej salaterki wrzucamy podarte liście z połowy kapusty. Obieramy pomidora ze skórki i kroimy na cienkie plasterki – dorzucamy do kapusty. Ogórki obieramy, kroimy na plasterki i dodajemy do reszty. Szczypiorek myjemy, drobno kroimy i wrzucamy do miski. Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż ostygną. Zimne ziemniaki roimy na cienkie plasterki po czym jeszcze na pół i dodajemy do sałatki. Wlewamy kilka łyżek oleju z pestek winogron oraz wsypujemy trzy łyżki ziół do sałatek. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki aby składniki się przegryzły. Serwujemy z chrupiącymi grzankami z żytniego pieczywa.
Uwagi:
Pamiętajcie aby odczekać aż ziemniaki ostygną! Inaczej ciężko będzie je pokroić i będą się sklejać.
Smacznego :).