Jak uprzedzałam raz na jakiś czas będę podawać Wam przepis mięsny. W związku z tym, że smaczne przepisy to moja specjalność, dziś chciałam Wam zaproponować jeden z wielu jakie posiadam czyli.. pyszna chinka, którą uwielbia mój mąż. Przepis podkradłam mojej Mamie, która z kolei dostała go od znajomej. Opiera się on na warzywach, piersi z kurczaka i grzybkach mun. Przyznam, że sama nie przepadam za chińszczyzną ale to jest tak smaczny przepis, że stał się jednym z moich ulubionych!
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Paczka mrożonych warzyw chińskich
- Puszka kiełków
- Duża garść grzybków mun
- Pomidory w puszce
- Sos pomidorowy (pasta)
- Pędy bambusa
- Puszka kukurydzy
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Przyprawa do chińszczyzny
- Sos sojowy
Przygotowanie:
Mięso opłukujemy, odkrawamy tłuste kawałki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy mięsko. Podsmażamy, dodajemy warzywa i dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy pokruszone grzybki mun, wlewamy pokrojone pomidorki z puszki i sos pomidorowy. Przyprawiamy solą, sosem sojowym, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przyprawą do chińszczyzny. Dusimy jeszcze 15 minut i na koniec dodajemy kiełki i kukurydzę. Serwujemy z ryżem lub makaronem z fasoli.
Uwagi:
Ten smaczny przepisik możecie ulepszyć poprzez użycie świeżej włoszczyzny; trzy marchewki, jeden korzeń pietruszki, kawałek selera. Całość kroicie w cienkie paseczki.
Smacznego .