Inne, Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne w Polsce

Smażona, chrupiąca rybka ze skórką w towarzystwie toskańskiej potrawki na bazie czerstwego chleba :)

Tuscan-breadObiecałam Wam przepis na pyszną toskańską potrawkę, która idealnie współgrać będzie ze smażoną rybką. Zdecydowanie polecam do usmażonej z chrupiącą skórką rybką z jeziora – niebo w gębie ;)! Potrawka jest bardzo prosta w przygotowaniu i co ważne nie wymaga specjalnych, włoskich składników. Oczywiście jeżeli macie gdzieś dostęp do toskańskiego chleba bez soli (o którym pisałam tutaj) to jak najbardziej polecam go użyć ale jeżeli nie – nic nie szkodzi. Wystarczy nasz, czerstwy, polski chlebek :). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Rybka w całości do usmażenia
  • Chleb – kilka grubych, suchych (starych) i czerstwych kromek,
  • Czosnek – dwa, trzy ząbki,
  • Olej z pestek winogron – do smażenia
  • Młody bób – około ½ kilograma
  • Pomidory – dwa dojrzałe, mięsiste i słodkie pomidorki
  • Ziemniaki – dwie małe sztuki w mundurkach
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

  • Rybkę smażymy ze skórką na piękny, złoty kolor tak aby była chrupiąca i soczysta. W tym czasie przygotowujemy potrawkę. Kromki starego, czerstwego chleba kruszymy do miseczki. Następnie obieramy czosnek i drobniutko go kroimy. Na patelni podgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy czosnek oraz pokruszone kawałki starego chleba. Podsmażamy chwilkę tak by pieczywo i czosnek uzyskały piękny złoty kolor po czym dodajemy młody bób, umyte ziemniaki w mundurkach pokrojone na małe kawałeczki oraz rozgniecione pomidorki bez skórki i gniazd nasiennych. Wszystko przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem według uznania. Serwujemy z chrupiącą i soczystą rybką.

Uwagi:

Bób możecie równie dobrze zamienić na fasolkę tak jak to widać na zdjęciu!

Włosi proponują to danie w wielu wersjach dlatego zachęcam do wprowadzenia swoich ulubionych warzyw.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: dinnerwithjulie.com

Dodaj komentarz