Obiecałam Wam przepis na pyszną toskańską potrawkę, która idealnie współgrać będzie ze smażoną rybką. Zdecydowanie polecam do usmażonej z chrupiącą skórką rybką z jeziora – niebo w gębie ;)! Potrawka jest bardzo prosta w przygotowaniu i co ważne nie wymaga specjalnych, włoskich składników. Oczywiście jeżeli macie gdzieś dostęp do toskańskiego chleba bez soli (o którym pisałam tutaj) to jak najbardziej polecam go użyć ale jeżeli nie – nic nie szkodzi. Wystarczy nasz, czerstwy, polski chlebek :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Rybka w całości do usmażenia
- Chleb – kilka grubych, suchych (starych) i czerstwych kromek,
- Czosnek – dwa, trzy ząbki,
- Olej z pestek winogron – do smażenia
- Młody bób – około ½ kilograma
- Pomidory – dwa dojrzałe, mięsiste i słodkie pomidorki
- Ziemniaki – dwie małe sztuki w mundurkach
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
- Rybkę smażymy ze skórką na piękny, złoty kolor tak aby była chrupiąca i soczysta. W tym czasie przygotowujemy potrawkę. Kromki starego, czerstwego chleba kruszymy do miseczki. Następnie obieramy czosnek i drobniutko go kroimy. Na patelni podgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy czosnek oraz pokruszone kawałki starego chleba. Podsmażamy chwilkę tak by pieczywo i czosnek uzyskały piękny złoty kolor po czym dodajemy młody bób, umyte ziemniaki w mundurkach pokrojone na małe kawałeczki oraz rozgniecione pomidorki bez skórki i gniazd nasiennych. Wszystko przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem według uznania. Serwujemy z chrupiącą i soczystą rybką.
Uwagi:
Bób możecie równie dobrze zamienić na fasolkę tak jak to widać na zdjęciu!
Włosi proponują to danie w wielu wersjach dlatego zachęcam do wprowadzenia swoich ulubionych warzyw.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: dinnerwithjulie.com