Inne

Smażone placki z suszonego dorsza

img_6437Co powiecie na placuszki z suszonym… dorszem? Może trochę dziwnie brzmi ale gwarantuję, że są pyszne! Zaproponowałam je moim dzieciakom ale zrobiły dziwne miny i zasugerowały, że może lepszy byłby rybny kotlecik ;). Oczywiście, żeby ich nie zniechęcać powiedziałam, że coś wymyślę i na pewno przygotuję smaczny obiadek. Postanowiłam nie odpuszczać i jednak przygotować placki z suszonym dorszem. Dzieci były zdziwione, że placki były takie smaczne :)! Zapraszam Was do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Suszony dorsz – 250g
  • Mąka – 100g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mleko 3,2% – 150 ml
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Bulwa kopru włoskiego – 1 sztuka
  • Strączek czerwonej chilli
  • Olej z pestek winogron
  • Zielona sałata
  • Chilli do smaku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od wyrobienia ciasta na placki. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajko, które łączymy z mąką za pomocą drewnianej łyżki. Powoli wlewamy mleko i zagniatamy ciasto. Suszonego dorsza należy zalać na noc wodą, a następnie osączyć, opłukać i ponownie osączyć. Dorsza obieramy z ości i pozbywamy się skórki, a następnie kroimy na małe kawałki. Rybę wrzucamy do szklanej miski i dodajemy drobno pokrojone chilli, cebulkę oraz koper włoski. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy do nich ciasto i formułujemy placki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy na nim placuszki z dwóch stron. Solimy na końcu! Serwujemy z ryżem.

Uwagi:

Placki można posypać startym parmezanem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: simplyriceandbeans.files.wordpress.com

Dodaj komentarz