Mój blog jest głównie o rybkach ale staram się raz na jakiś czas wrzucić przepis na danie wegetariańskie bez ryb lub delikatne mięsne. Moja koleżanka ostatnio zachwalała w pracy swojego kurczaka w ziołach więc w końcu postanowiłam poprosić o przepis. Udawała lekko zdziwioną, że chcę przepis na kurczaka ale z uśmiechem na ustach wręczyła mi go w ciągu następnych pięciu minut ;). Do mięsnych przepisów podchodzę trochę sceptycznie ale ten faktycznie mnie pozytywnie zaskoczył! Mięsko wyszło bardzo delikatne i soczyste dlatego uważam, że przepis jest godny polecenia. Zapraszam dzisiaj wszystkich tych, którzy już mają odrobinę dosyć rybek i chcą małej zmiany ;)! Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Kurczak średniej wielkości
- Czosnek – ½ główki
- Majeranek – ½ łyżeczki
- Słodka papryka – ½ łyżeczki
- Oregano – ½ łyżeczki
- Bazylia – ½ łyżeczki
- Cytryna do skropienia kurczaka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron – 2 łyżeczki
- Białe wytrawne wino – 1 szklanka
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Zielona papryka – 1 sztuka
- Żółta papryka – 1 sztuka
Przygotowanie:
Kurczaka należy umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Następnie nacieramy kurczaka solą morską i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Robimy to z zewnątrz i wewnątrz! Odstawiamy kurczaka i przygotowujemy marynatę. Łączymy wszystkie zioła z olejem z pestek winogron i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nacieramy kurczaka przygotowaną marynatą i wstawiamy w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut. W tym czasie myjemy i kroimy w grube paski papryki. Po 30 minutach do kurczaka wkładamy pokrojoną paprykę i podlewamy mięso białym winem. Pieczemy jeszcze przez około godzinę. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami.
Uwagi:
Polecam dodawać świeże zioła! Kurczak będzie znacznie bardziej aromatyczny.
Pamiętajcie aby co piętnaście minut podlewać kurczaka swoim sosem. Mięsko będzie znacznie bardziej soczyste!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: dishmaps.com