Mój ukochany tato trafił ostatnio na giełdzie na świetną wyprzedaż pomidorów. Kupił ich ponad dwadzieścia pięć kilogramów więc połowę zostawił mamie, a drugą zaoferował mi. Oczywiście sezon na pomidory już minął ale w tym roku nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowanie przecierów więc postanowiłam przyjąć prezent i wykorzystać to, że siedzę w domu i zajmuję się córcią i zrobię trochę słoiczków. My z mężem i dziećmi bardzo lubimy soki pomidorowe dlatego przy okazji postanowiłam zrobić sok pomidorowy z czosnkiem i bazylią. Przepis prosty i szybki :). Zapraszam!
Czas przygotowania: 10 minut + 1,5 godz. w piekarniku
Składniki:
- ½ kg pomidorów
- Trzy ząbki czosnku
- Olej z pestek winogron
- Świeża bazylia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Cukier brązowy
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest nagrzanie piekarnika do stu pięćdziesięciu stopni. W tym czasie gotujemy wodę aby sparzyć pomidory i obrać je ze skórki. Obrane ze skórki pomidory kroimy na pół i kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem z pestek winogron. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną cukru brązowego. Na wierzch kładziemy poszatkowaną, umytą świeżą bazylię i drobno pokrojony czosnek. Po piętnastu minutach władamy wszystko do piekarnika na półtorej godzinki. Po tym czasie wrzucamy pomidory do blendera, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, odrobinę przegotowanej wody i mielimy. Sok pomidorowy serwujemy schłodzony, posypany świeżymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać dodajemy odpowiednią ilość wody do blendera.
Niektórzy nie ściągają skórki z pomidorów!
Smacznego :).