Tym razem zaproszę Was na bardzo prosty i szybki przepis, który polecam wszystkim tym którzy nie mają czasu na wielogodzinne sterczenie w kuchni albo po prostu mają dzień lenia ;). Ja miewam takie dni średnio dwa razy w miesiącu dlatego w lodówce zawsze trzymam zapasowy kawałek mrożonej pangi lub soli. Co takiego Wam zaproponuję? Zapraszam wszystkich do wspólnego przyrządzenia pysznej soli z cytryną!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filet z białej ulubionej rybki – 80 dag
- Mąka – trzy stołowe łyżki
- Sklarowane masło – cztery stołowe łyżki
- Olej z pestek winogron – cztery stołowe łyżki
- Cytryna
- Kapary – stołowa łyżka
- Świeża natka pietruszki – ½ pęczka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Filet z soli należy opłukać, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wsypujemy mąkę po czym obtaczamy w niej filet. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy rybkę z dwóch stron po kilka minut tak aby się zarumieniła. Następnie ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy na bok. W tym czasie należy sparzyć cytrynę, osuszyć i utrzeć skórkę. Sklarowane masło podgrzewamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę, poszatkowaną natkę pietruszki i kapary. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wkładamy rybę do rondelka. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie podgrzewamy pięć minut. Serwujemy z białym ryżem lub frytkami oraz sałatą z sosem vinaigrette.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać dwa ząbki czosnku do sosu!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: yourecipe.net