Pamiętacie jak Wam podawałam przepis na pyszne sosy? Możecie znaleźć na blogu przepis na sos tatarski, serowy, a także mój ulubiony wiosenny sos chrzanowy :). Wiem, że spodobały się Wam moje przepisy dlatego postanowiłam podać Wam dzisiaj kolejną porcję. Tym razem będą to; sos czosnkowy, musztardowo-miodowy oraz amerykański sos barbecue. Jak zdążyłam już wspomnieć przy okazji tamtego wpisu, sosy te idealnie nadają się do mięs, ryb ale także do past, a nawet kanapek :). Zapraszam do przepisów.
Sos czosnkowy
Zdecydowanie najbardziej lubię sos czosnkowy na bazie jogurtu. Polecam połączyć jogurt naturalny z dwoma ząbkami czosnku, sokiem z jednej cytryny, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby dodać nieco charakteru możecie dorzucić łyżkę majonezu. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i gotowe :).
Sos musztardowo-miodowy
Ten sos zdecydowanie najlepiej sprawdzi się do dań mięsnych. Do jego przyrządzenia należy użyć ostrej musztardy, płynnego miodu, przegotowanej wody oraz oliwy. Do smaku dodajemy także szczyptę soli. Składniki mieszamy w proporcjach 1:1 w zależności od naszych potrzeb. Polecam wymieszać wszystkie składniki sosu w shakerze!
Amerykański sos barbecue
To sos, który uwielbiam do wszelkiego rodzaju burgerów lub dań z grilla. W szczególności polecam go do grillowanego pstrąga! Wykonanie jest bardzo proste :). Łączymy pięć łyżek brązowego cukru z dwiema szklanki ketchupu ze szklanką wody, ½ szklanki octu, 1/3 łyżki czarnego pieprzu, ½ łyżki drobniutko posiekanej cebulki, ½ łyżki zmielonej gorczycy oraz z łyżką sosu z cytryny i łyżką sosu Worcestershire. Najpierw łączymy wszystkie płynne składniki, a następnie dodajemy pozostałe i dobrze mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 60 minut bardzo często mieszając.
Źródło ikony wpisu: pinterest.com