Naszło mnie ostatnio na robienie pysznych sosów :). Sosy można dodawać do wszystkiego, do ryb, mięs, a także kanapek. Zdecydowanie moimi ulubionymi są; sos tatarski, serowy, czosnkowo koperkowy oraz chrzanowy. Bardzo lubię także koperkowy, a ostatnimi czasy sos curry. W związku z tym moim uwielbieniem sosów postanowiłam podać Wam przepis na kilka wybranych :). Przepisy te powstały metodą prób i błędów dlatego od razu uprzedzam, że nie są to tradycyjne 'receptury’! Zainteresowanych zapraszam :).
Sos tatarski
Bazą sosu tatarskiego jest majonez, marynowane grzybki, korniszonki, a także ugotowane na twardo jajka. Proporcje składników polecam dobrać samemu. Ja osobiście bardzo lubię, kiedy przeważa smak marynowanych grzybków ;). Jedyne o czym należy pamiętać o drobnym pokrojeniu składników i małej ilości majonezu! Majonez w sosie tatarskim jest wyłącznie bazą, która ma połączyć składniki.
Sos serowy
Sos serowy jest idealny do wszelkiego rodzaju rybek ale także do makaronów! Do jego wykonania potrzebny będzie Wam żółty, twardy i lekko pikantny ser, pęczek świeżego szczypiorku, majonez oraz jogurt naturalny. Proporcje dobieracie samodzielnie. Ja daję więcej jogurtu naturalnego, a majonez ma za zadanie dać jedynie odrobinę smaku ;). Pamiętajcie aby utrzeć ser na tarce z dużymi oczkami. Z kolei szczypiorek możecie wymienić na cebulę dymkę albo koperek!
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy to jeden z moich ulubionych sosów, kiedy pojawiają się młode ziemniaczki. Uwielbiam dodawać go do młodych ziemniaków i jajka sadzonego :). Przygotowanie bardzo proste. Dwa nieduże korzenie chrzanu obieramy i wrzucamy do zimnej wody aby chrzan był twardy dzięki czemu nie będziemy mieli problemu z jego utarciem. Można go także utrzeć w maszynce ;). Do małego słoiczka wlewamy kilka łyżek zimnej wody, sok z jednej cytryny i wsypujemy odrobinę soli morskiej oraz szczyptę cukru. Zakręcamy słoik i dobrze mieszamy. Po chwili dodajemy utarty chrzan. W ten sposób uzyskaliśmy słoiczek „czystego” chrzanu. Aby uzyskać sos dodajemy śmietanę i podgrzewamy w rondelku. Polecam dodać koperek!
Źródło ikony wpisu: bbc.co.uk