Tym razem coś dla fanów steków jednak aby szybko 'ostudzić’ co niektórych zapał, mowa o steku z… tuńczyka ;). Chyba jeszcze nie miałam okazji podzielić się z Wami przepisem na soczystego steka i muszę przyznać, że nie wiem dlaczego… . Stek z tuńczyka jest bajecznie prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Jedyna na co musicie zwrócić uwagę co ma decydujący głos to wybór ryby. Stek musi być świeży i ze sprawdzonego źródła, a wówczas nie ma się co martwić, że nie wyjdzie! Zapraszam do wspólnego gotowania kochani.

Stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka jest bajecznie prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny
Składniki
- Stek z tuńczyka – około 400 g na dwie porcje
- Sól morska
- Czarny pieprz Świeżo zmielony
- Marynata
- Olej z pestek winogron – sześć stołowych łyżek
- 2 łyżeczki Suszony rozmaryn
- Gruboziarnisty czarny pieprz Szczypta
- 1/2 Cytryny
- Sól morska
Instrukcje
-
Stek z tuńczyka powinien mieć temperaturę otoczenia więc jeżeli leżał w lodówce, należy go wyjąć około 40 minut przed przyrządzaniem.
-
Zaczynamy od marynaty. W miseczce mieszamy olej z pestek winogron z rozmarynem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
-
Tuńczyka opłukujemy pod zimną wodą, a następnie dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym.
-
Kolejnym krokiem jest marynowanie steka przez minimum 30 minut.
-
Gotową rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą morską i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.Pieczemy kilka minut.
-
Serwujemy ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem, opiekanymi ziemniakami i sałatą rzymską.
Uwagi:
Stek z tuńczyka można przygotować w ten sposób także na grillu lub na patelni.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: foodnetwork.com
W takim razie piątkową kolacje mam już zaplanowaną 🙂